Voor een op de vier Italianen geen paasei

Paasbrood uit Salento

Italia staat bekend om zijn prachtige paaseieren die, als het even kan, zijn gevuld met een prachtig cadeau voor een geliefde. Dit jaar zal Pasen een stuk kariger zijn voor menig Italiaan. Sondaggio, onderzoek, van Confesercenti-SWG wijst uit dat een op de vier Italianen afziet van de bijbehorende dolci, zoetigheden. Ook zal er minder agnello, lam, worden gegeten.

Pasen 2014 zal voor de Italianen weer een Pasqua di basso profilo worden, het wordt lowprofile gevierd. Na de Natale al risparmio, budgetkerst, zal ook komende Pasen op de kleintjes worden gelet.

Een op de vier geïnterviewden zal geen Colomba (het typische paasbrood) of uova di Pasqua aanschaffen. En wie dan toch paaslekkernijen in huis wil halen, doet dat lowcost. Zo’n 43% van de mensen kiest daarom voor fabriekslekkernijen, en slechts 23% gaat voor de qualità artigianale, ambachtelijke kwaliteit.

Ook komt er steeds minder agnello, lam, op tafel, al heeft het ook te maken met de maatschappelijke discussie rondom het eten van dit nog jonge dier. Waar het tot voor kort nog een imprescindibile, onontbeerlijk, gerecht voor een op de twee gezinnen was, geeft nu 58% aan het jonge dier niet op de menukaart te zetten. Slechts 31% geeft aan de oude tradities in eer te houden en gewoon lam te serveren.

Meer over Pasen:

Paastradities van Italië
Culinaire paastradities van Italië
Italiaanse spreekwoorden over Pasen
Arienne over de bijzondere maar vreemde paasprocessie van Castelsardo
Cisca viert Pasen en Pasquetta in Napoli…

Copyright foto: Cookingexperience.it

Permalink naar %s