Stopmotion film ‘No dogs or italians allowed’

No dogs or Italians allowed, stopmotion film van Alain Ughetto

Met zijn bijzondere, liefdevolle ‘No dog or italians allowed’ neemt de Franse filmmaker Alain Ughetto je een eeuw terug in de tijd. Ughetto duikt daarbij in zijn eigen familiegeschiedenis die hij uit overlevering kent van zijn vader. Die het weer van zijn opa had. Met deze bijzondere tragikomische stopmotionfilm brengt de filmmaker het verleden weer tot leven. Een liefdevolle ode. En een knap staaltje werk.

De film won al meerdere internationale filmprijzen en draait vanaf 18 mei in de Nederlandse bioscoop. We mogen 5×2 vrijkaartjes weggeven voor deze bijzondere film, lees dus vooral verder!

‘No dogs or italians allowed’: het verhaal

Nu zijn zowat alle huizen vervallen in het Piemontese bergdorpje Ugheterra. Dat was een eeuw geleden wel anders. In het dorp waar de grootouders van de Franse regisseur Alain Ughetto woonden, hadden alle families dezelfde achternaam, zo ontdekte Ughetto. De regisseur voert je mee terug naar die tijd waarin Europeanen arm en ongeletterd waren en als (gast-)arbeiders probeerden wat van hun leven te maken. De titel van de film is afkomstig van cartelloni, borden, weerspiegelt een tijdsbeeld. In die tijd hingen borden met deze tekst bij de entree van verschillende etablissementen in België en Frankrijk…

No dogs or Italians allowed, stopmotion film van Alain Ughetto

Ughetto brengt een ode aan zijn Italiaanse ouders en grootouders. De tragedie brengt hij met humor en warmte. Hij werkt maar liefst 9 jaar aan de speelse stop-motion film waarin bordkartonnen huizen, koeien, bossen van broccoli, koeien en zijn eigen familie tot leven komen. Met humor en warmte vertelt hij via zijn grootmoeder Cesira het epos van zijn Italiaanse familie. Bekijk ook het interview met Ughetto na het Annecy filmfestival.

No dogs or Italians allowed, stopmotion film van Alain Ughetto

De liefde voor Luigi brengt (Nonna) Cesira in het piepkleine dorpje Ugheterra. Luigi is één van de 11 bambini van de famiglia Ughetto. Grond is er schaars en het eten dus ook. De mannen doen seizoenswerk in de Franse Alpen. Of vechten mee in verschillende oorlogen. Vrouwen en kinderen bewerken het land.

Luigi en zijn broers vertrekken elke winter naar Frankrijk en Zwitserland, om daar het zware werk te doen. Er worden kinderen geboren, nieuwe liefdes gevierd, huizen gebouwd en ondertussen droomt eenieder, arm en ongeletterd, van een beter bestaan.

Als de fascisten in Italië aan de macht komen, verlaten de Ughetto’s Piemonte en emigreren naar Frankrijk waar ze trachten een nieuw leven op te bouwen.

Bekijk de Nederlandse trailer

‘No dogs or italians allowed’: veelvuldig bekroond

De film viel internationaal in de prijzen, o.a. tijdens de European Film Awards en op het Filmfestival van Annecy. De stopmotion animatie was ook een publieksfavoriet tijdens de afgelopen editie van het IFFR [Internationaal Film Festival Rotterdam]; het scheelde maar een haar of de bijzondere film had daar de grote publieksprijs in de wacht gesleept.

Bioscopen waar ‘No dogs or Italians allowed’ draait

Meer dan 250 bioscopen wereldwijd hebben deze bijzondere film geprogrammeerd. In Nederland draait de film vanaf 18 mei in de bioscoop. Check in welke bioscopen ‘No dogs or Italians allowed’ draait.

De film draait o.a. in Amsterdam: Filmhallen, The Movies, Rialto de Pijp, Rialto VU, Studio/K en Kriterion; Haarlem: Schuur en Filmkoepel; Filmkoepel (Zaandam), Filmhuis Alkmaar, Lumen (Delft), Filmhuis Den Haag; Rotterdam: KINO en LantarenVenster, Filmhuis Bussum, Filmtheater Hilversum; Utrecht: Hoogt en LHC, De Lieve Vrouw (Amersfoort), Gigant (Apeldoorn), Sliekerfilm (Leeuwarden), Forum (Groningen), Concordia (Enschede), MIMIK (Deventer), Fraterhuis (Zwolle), LUX (Nijmegen), Focus (Arnhem), Verkadefabriek (Den Bosch), Chassé (Breda), Natlab (Eindhoven), Cinecitta (Tilburg), Lumière (Maastricht) en Cinema Oostereiland (Hoorn).

No dogs or Italians allowed, stopmotion film van Alain Ughetto

Maak kans op 5×2 vrijkaartjes voor ‘No dogs or Italians allowed’

De prijsvraag is afgelopen. Congratulazioni a Joke Kanis, Astrid van der Werff, Will Langenberg, Sabrina Panserani en Saskia van den Berg. Buon divertimento bij de film!


No dogs or Italians allowed, stopmotion film van Alain Ughetto

Permalink naar %s