Wereldprimeur: pastaprinter Barilla en TNO

3 d pastaprinterWow, wat een geweldige Italo-olandese samenwerking! Een 3D pastaprinter! Ontwikkeld door TNO in samenwerking met het wereldberoemde Italiaanse pastamerk Barilla. Deze 3D printer is weliswaar een prototype, maar als je het filmpje onderaan dit artikel bekijkt, krijg je gelijk zin om de keuken in te gaan, al zal deze techniek voorlopig nog niet zijn weggelegd voor de gewone sterveling. De printer zal dan ook vooralsnog zijn weg vinden naar restaurants die hun gasten iets bijzonders willen voorschotelen. Deze wereldprimeur wordt gepresenteerd op Expo2015 en is in staat om 4 elementen per 2 minuten te printen.

3d pastaprinterDe pasta wordt op dezelfde wijze bereid als gewone pasta. Alleen wordt bij het innovatief fabricageproces van 3D printen een object direct vanuit een 3D computerdesign laag voor laag opgebouwd. Dit kan op verschillende manieren gerealiseerd worden, bijvoorbeeld door printtechnologie of met lasers. Deze technieken zijn in te zetten voor de productie van voorwerpen van één materiaalsoort, maar ook om verschillende materialen met elkaar te combineren. Bij 3D foodprinting ontwikkelt TNO deze techniek verder om voedingsgrondstoffen te printen tot een eetbaar product. Juist de kennis over de complexe eigenschappen van voedsel in combinatie met moderne 3D printtechnologie maakt TNO hierin uniek.

Dankzij de machine helpt TNO de voedingsindustrie met zoeken steeds naar nieuwe manieren om voedsel met unieke textuur, structuur en inhoudsstoffen te produceren. Dit kan een concrete bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen en duurzaamheid in productie. TNO werkt met ruim 20 engineers, procestechnologen, voedingsexperts en ondersteuning aan 3D foodprinting. Het feit dat ze onder één dak technische expertises van het printproces combineren met voedingskundige kennis, maakt ze uniek. TNO kan met deze kennis faciliteren in zowel het opbouwen van kennis rondom smaakbeleving in combinatie met nieuwe producten, ingrediënten en print-processen.

3D foodprinting kan niet alleen nieuwe, gezonde en verse producten opleveren maar biedt ook belangrijke kansen voor de voedingsindustrie. En niet te vergeten wordt de beleving en fun voor eten versterkt. Een 3D foodprinter is echter niet alleen fun: het biedt ook kansen voor mensen met een bepaald dieet of slikbeperking, maar ook topsporters kunnen er baat bij hebben.

Vooralsnog is deze wereldprimeur een fantastisch staaltje techniek en gaan wij maar weer gewoon de keuken in om met de hand verse pasta te maken.

Permalink naar %s