Vakantie op de boerderij via Gallo Rosso | Roter Hahn

Kleinschalig, persoonlijk, verrassend, in de natuur. Dat zijn kernwoorden die horen bij vakantie op een agriturismo, boerderij. Leuk om met z’n tweeën als uitvalsbasis te gebruiken voor een paar dagen bijkomen in de gezonde berglucht. Of als tussenstop als je met het gezin onderweg bent naar een vakantie-adres verderop in Italie. Je kunt een nachtje blijven, maar dat is eigenlijk zonde, want niet alleen de boerderij, maar ook de omgeving leent zich uitstekend voor een verblijf van een paar dagen.

Kleinschalig

Bij Gallo Rosso [Roter Hahn] kun je in Noord Italie kiezen uit zo’n 1.600 boerderijen met kleinschalige verblijfsmogelijkheid (tot max 8 kamers), elk met eigen specialiteit. Die kleinschaligheid levert een gezellige, persoonlijke sfeer op. Door de kleinschaligheid heb je dus contact met de gezinnen die de boerderijen runnen en kun je genieten van hun eigen, zelfgemaakte producten. De accommodaties zijn niet alleen leuk en leerzaam voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Daarnaast geniet je natuurlijk van het prachtige uitzicht op de Dolomieten. De accommodaties liggen verspreid over het zonnige dal Val Venosta [Vinschgau] en het schilderachtige Valle Isarco [Eisacktal] maar ook in het lieflijke zuiden van Alto Adige, Südtirol.

Hartelijke ontvangst

Ondanks het verschillend karakter van de agriturismi, boerderijen, hebben ze een ding gemeen: de hartelijke ontvangst, kleinschaligheid en eigen producten. Het aantal toegekende bloemen (variërend van 1 tot 5) vertelt iets over de kwaliteit en activiteiten. Je hebt boerderijen waarvandaan je kunt wandelen of fietsen, maar ook boerderijen die aansluiten bij wie van wellness houdt of van paardrijden, wijn etc. Ook zijn er boerderijen die uitmunten in milieu-, allergie- of rolstoelvriendelijkheid. Of hoog boven op de berg gelegen boerderijen. Sommige boerderijen liggen in de buurt van een zwemmeer, andere hebben een eigen zwembad in de tuin. Er is in elk geval keuze te over, neem maar eens een kijkje op de website van Roter Hahn.

Leestip:

Buschenschanke

Niet alleen boerenbedrijven die onderdak verlenen, maken deel uit van Roter Hahn, ook de zogenaamde Buschenschanken. Dit zijn boerenbedrijven waar je ter plekke de zelfgemaakte gerechten kunt proeven. Deze locaties zijn deels in het seizoen open.

Claudia’s gastheren Klara en Helmut van Roter Hahn boerderij Marxhof vertellen enthousiast dat ze zelf in het naseizoen, bijvoorbeeld in oktober en november heerlijk gaan wandelen in de omgeving. “We hebben hier een soort van Indian summer met prachtige kleuren.” We lopen dan van Buschenschank naar Buschenschank; bij de een genieten we van een voorgerecht, bij de volgende bijvoorbeeld iets met kastanjes aangezien het Törgelseizoen dan is begonnen. Daarin staan kastanjes centraal.” Na het horen van zoveel enthousiast verhalen, kun je niet anders om dit op je wensenlijstje te zetten.

Een van die typische Buschenschanken die wel het hele jaar open is, is Hubenbauer in het plaatsje Vahrn. Je eet in een boerderij die zijn oorsprong heeft in 1197. Tegenwoordig kun je er genieten van heerlijke streekgerechten en zelf gebrouwen bier. Neem maar eens een kijkje!

Let er maar eens op, je zult de naam Buschenschanken vaker tegenkomen!

De broodboom

Als je bij zo’n kleinschalige accommodatie verblijft, kom je door het contact met de eigenaren vanalles te weten. Sapevi che…. Wist je dat… de kastanjeboom ook wel l’albero del pane, de broodboom, wordt genoemd? In vroeger tijden was farina di frumento, graan, heel kostbaar. Om die reden maalden de contadini, boeren, de kastanjes, wat veel goedkoper was. Met het meel maakten ze brood. Het levert de boom de naam op ‘l’albero del pane dei poveri’, de armeluis brood-boom. Het meel is gustoso, smaakvol en zonder gluten. Let maar eens op hoeveel kastanjebomen je ziet in het landschap van Südtirol.

Pikkedonker

Overnachten in de bergen heeft, los van de gezonde berglucht, nog meer voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld geen last van lichtvervuiling; het is ’s avonds buio pesto, pikkedonker. En dat levert soms spectaculair onweer op, maar gelukkig nog vaker prachtige sterrenhemels…

Permalink naar %s