Na de aardbeving: gaan we of niet?

Nu de aardbeviamatriceng Amatrice, Accumoli en Pescara del Tronto met de grond gelijk heeft gemaakt, vragen toeristen zich af of ze nu wel op vakantie moeten gaan…

Amatrice is een slaperige dorpje in Lazio, in de buurt van Roma. In de nacht van 23 op 24 augustus wordt het weggevaagd door een aardbeving van 6.2 op de schaal van Richter. Amatrice lijkt het boegbeeld te worden van de ramp die echter veel meer dorpen heeft getroffen. De beelden in het Nederlandse en Italiaanse nieuws stemmen droevig: het doden- en gewondental loopt dagelijks op, reddingswerkers zoeken tussen le macerie, puinhopen, naar slachtoffers. Soms met geluk, maar naarmate de tijd verstrekt helaas met steeds minder geluk.

Le scosse, de schokken, gaan maar door. De teller na 2 dagen staat op meer dan 300. Vraag is of Amatrice, Accumoli en Pescara del Tronto ooit nog wel zullen herrijzen. Wie het aardbevingsnieuws van dichtbij wil volgen, kan de eigen kranten of nieuws-sites bekijken of bv het aardbeving-dossier van La Repubblica volgen. Indrukwekkend zijn ook de voor- en na-foto’s van andere Italiaanse steden die zijn getroffen door de aardbeving. Ga met je muis over de foto en zie het verschil…

Hulpinitiatieven voor de slachtoffers van de aardbeving

Binnen 24 uur na de beving zijn tal van initiatieven ontstaan in Italië, maar ook wereldwijd, om steun te betuigen aan de getroffenen. Van gebouwen die tricolore worden verlicht als morele steun, tot de restaurant-acties. Voor elk bord Pasta Amatriciana dat wordt geserveerd, wordt geld gedoneerd aan de stad waar dit gerecht vandaan komt. Het geld gaat naar het Italiaanse Rode Kruis. Ook buiten Italië lijkt deze actie te worden opgepakt, zoals bv bij Jamie’s Italian. De EU heeft ook hulp toegezegd. Je kunt ook storten bij het Italiaanse Rode Kruis.

Ook de Italiaans-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft aangegeven te helpen. Je kunt geld storten op NL61 RABO 0311751040 op naam van CCI Olanda, onder vermelding van Aardbeving Italië 2016. Het totale noodhulpbedrag zal worden geschonken aan het Italiaanse Rode Kruis. De Italiaanse Ambassadeur voor Nederland, Andrea Perugini, zal hier nog een persoonlijk bedrag aan toevoegen.

Vakantie in Umbrië, Lazio, Abruzzo, Le Marche

Zoals eenieder met vrienden en bekenden in Italië maakten ook wij ons zorgen om de vele bekenden uit dat gebied. Een bevriend camping-eigenaar aan het Lago Trasimeno had geen last gehad, vrienden die wonen in de buurt van Perugia ook niet. Bekenden in Rome waren wel wakker geworden van de beving, maar sliepen daarna verder. En ja, er was zelfs een enkeling die meldde er in Umbria compleet doorheen geslapen te hebben. Facebook had zelfs een speciale knop geïnstalleerd om aan te geven dat je veilig was. Wie vrienden elders heeft, doet veelal melding via Facebook van de situatie ter plekke. Dat neemt niet weg dat er helaas heel veel mensen en dorpen zijn getroffen en dat ook toeristen de aardbeving hebben gevoeld.

aardbeving_locatie_shakemapOp de redactie komen door de aardbeving meerdere telefoontjes en mailtjes binnen wat te doen met de al geboekte vakantie. De shakemap geeft niet voldoende inzicht om een besluit te nemen. Er wordt door de Nederlandse overheid geen negatief reisadvies afgegeven, dus in principe kun je gewoon gaan. Het is, afhankelijk van de ligging, wel verstandig te checken bij de reisorganisatie waar je hebt geboekt. Al is het ter geruststelling. De ANWB heeft zelfs een pagina met informatie over dekking van je reisverzekering.

Van vorige aardbevingen in Italië weten weten we dat sommigen overwegen juist wel te gaan omdat je de inwoners anders nog harder treft. Feit is wel dat de streek heel veel moois biedt. Bekijk maar eens de special over mooiste dorpjes, ingedeeld per regione maar ook de toeristische specials over die regioni. Helaas zijn Amatrice, Accumoli en Pescara del Tronto er niet meer, maar de streek is en blijft prachtig.

Het epicentrum ligt centraal tussen de regioni Umbrië, Lazio, Marche en Abruzzo. Deze regioni meten samen overigens meer km2 dan Nederland (45.930 vs 41.526 km2 van Nederland). In deze regioni wonen zo’n 9,6 miljoen inwoners, waarvan het aantal inwoners per km2 uiteraard het grootste is in Lazio (waar ook Rome ligt).

Schrijnende oproep

Schrijnend vonden we de oproep van een inwoner van Amatrice die haar huis kwijt was. Uit de oproep bleek dat er soms sprake is van een tweespalt, en dan vooral bij mensen buiten het dorp die niet zijn getroffen. Ze roept op om te helpen en niet om onderscheid te maken tussen de hulpbehoevenden. Daarmee doelt ze op de discussie die is opgelaaid wie voorrang heeft: de door de aardbeving getroffene of de vluchteling.
Ze roept op een einde te maken aan die discussie: “Vluchtelingen die worden opgevangen in een hotel hebben net zo goed recht op opvang als de Italianen. Sterker nog, een vluchtelingengezin dat liefdevol werd opgevangen in het dorp, groef ’s nachts met zo hard met blote handen mee als de autochtone inwoners om dorpelingen onder het puin vandaan te halen.”

Wat rest zijn de prachtige beelden van Amatrice zoals het was tot de rampzalige nacht van 23 op 24 augustus 2016:

Permalink naar %s