Twee gratis films op een avond: IJszusters en Gelati

Op vrijdagavond 21 juli zijn er twee gratis filmvertoningen met Italiaanse ijsbereiders in de hoofdrol. De eerste film is IJszusters, een documentaire waarin drie Italo-Eindhovense ijsbereiderzussen Lucchesi worden gevolgd. De tweede film is Gelati. Tussen beide films is een korte pauze. Na afloop een Q&A.

La serata, de avond, start om 19h30 bij Huis73 in ’s-Hertogenbosch en maakt deel uit van La Dolce Invasione. Deze gratis toegankelijke expositie belicht zowel het verleden van 100 jaar Italiaans ijs in Nederland, alsook het heden. Voorafgaand aan de vertoningen vertelt regisseuse en journaliste Daniela Tasca iets over beide films. Na afloop is er gelegenheid vragen te stellen aan haar, aan mede-initiator Claudia Zanin en hopelijk een aantal van de op de expositie geportretteerde Italiaanse ijsmakers van de 3e en 4e generatie.

Reserveer voor 20 juli jouw (gratis) plek voor de filmvertoning op vrijdag 21 juli!

Documentaire IJszusters

Rita, Alina en Marina Lucchesi vertellen in de documentaire over hun vader die in 1929 vanuit Toscane naar Nederland kwam. Iacopo Lucchesi begon in 1934 de ijsfabriek Firenze in Eindhoven en ventte het ijs met ijskarretjes. Vijftien jaar later opende hij de ijssalon Firenze. De documentaire van Daniela Tasca is van 2012 en geeft je een half uur lang een inkijkje in de levens van deze familie. De beelden laten je menigmaal glimlachen en grinniken.

Documentaire Gelati

Regisseur en producent Netty van Hoorn maakte met de NOS een 50 minuten durende documentaire Gelati over Italiaans ijs. Ze belicht de ijsbereiders en ijssalons van de families De Lorenzo, Talamini, Belfi en Gregori.  De documentaire blikt terug op de geschiedenis, geeft een kijkje in het toenmalige heden (1990) en laat de blik van de ijsbereiders zien op de toekomst. Netty van Hoorn is meermaals genomineerd voor een Gouden Kalf.

Gratis expositie La Dolce Invasione

De expositie La Dolce Invasione gaat over 100 jaar Italiaans ijs in Nederland. Daniela Tasca belicht daarbij la storia, de geschiedenis, aan de hand van tientallen historische foto’s. Le storie, de verhalen, zijn in handen van Claudia Zanin. Zij portretteert 7 Italiaanse ijsbereiders van de derde en vierde generatie in tekst en beeld.

Daniela en Claudia zijn aanwezig op de filmavond waarvoor ook de geportretteerde ijsbereiders zijn uitgenodigd.

Bekijk ook de uitgebreide ijsspecial op Italie.nl met o.a. ijswoordenlijsten, ijsweetjes en interviews met zeven Italiaanse ijsbereiders van de 3e en 4e generatie in/uit Brabant.

Permalink naar %s