Toeristenstop voor de Cinque Terre?

manarolaMonterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Er zijn plaatsen in de wereld die je gezien móet hebben. Eén van die plekken is de Cinque Terre, vijf idyllische borghi, dorpjes, die tegen de rotsachtige kust lijken geplakt van de regione Liguria [Ligurië], tussen La Spezia en Genova [Genua]. Ze zijn alleen per trein of te voet bereikbaar. Elk jaar worden ze bezocht door meer dan twee-en-een-half miljoen turisti. Maar het worden er te veel, véél te veel.

De Cinque Terre behoren toe tot het Unesco erfgoed; begrijpelijk want ze zijn adembenemend mooi. De borghi pastelli en sentieri, de pastelkleurige dorpjes en de routes ernaartoe, bezwijken langzamerhand onder de last van de vele bezoekers. Zelfs de Via dell’Amore loopt gevaar, het befaamde wandelpad langs de rotswanden tussen Manarola en Riomaggiore. Dit pad is relatief breed, maar als je van oost naar west loopt, worden de paden steeds smaller. Wie de 4 1/2 uur durende wandeltocht ooit gelopen heeft, is wild-enthousiast. Dat geldt helemaal voor wie de tocht in het laagseizoen en/of een aantal jaren geleden heeft gelopen.

Beperkt aantal toeristen per dag op de wandelpaden

De grote toestroom toeristen leiden tot planvorming om het toerisme verregaand te reguleren; er wordt gesproken over een numero chiuso, numerus fixus. Zo wordt l’accesso ai sentieri, de toegang tot de paden, beperkt. Er zijn twee strategieën waar men aan denkt. Beide met als doel de veiligheid van de toeristen te borgen.

Vooralsnog worden er contapassi, stappentellers, geïnstalleerd op de sentieri, wandelpaden. Daarmee wil men berekenen wat het maximum is dat acceptabel is. Voor de zomer moeten de data inzichtelijk zijn en dan wordt een numerus fixus per wandelpad bepaald dat aangeeft hoeveel mensen het pad per dag mogen betreden. Wandelen kan dan alleen via reservering die ook rekening houdt met het weer en de gesteldheid van het terrein op dat moment. Het is ook een soort van veiligheidsmaatregel. Als een wandelpad voor een bepaalde dag is uitverkocht, zal de toerist zijn bezoek moeten uitstellen en opnieuw inplannen.

Een veel ingrijpender plan is om het vervoer van turisti te scheiden van dat van de residenti, inwoners. Dat zou dan moeten gaan via de reeds bestaande Cinque Terre CARD, waarmee je dan alleen met een online reservering van trein, bus of boot toegang krijgt tot het gebied. Ook zouden speciale treinen moeten worden ingezet. Overleg hierover met Trenitalia, de Italiaanse spoorwegen, gaat echter moeizaam, omdat het bedrijf niet in staat is dit goed te regelen, waardoor er gevaarlijke situaties op de stazioni dreigen te ontstaan.

Zonder maatregelen begint voor de residenti van de Cinque Terre in maart, de start van het toeristenseizoen, de volgende incubo, nachtmerrie, als steeds groter wordende hordes turisti het gebied weer zullen bezoeken. Laten we hopen dat het zorgt voor spreiding van de toeristen, immers als je gaat wandelen ga je voor de rust en natuurpracht en niet om file te lopen!

Meer over Ligurië

Permalink naar %s