Tafelen in Italië is méér dan eten alleen. Hoe gaat de Italiaan dan om met zijn telefonino? Uit recent onderzoek is gebleken dat 57% van de Italianen aan de eettafel zijn mobieltje niet gebruikt. In Nederland is dat slechts 27%. Wat daarbij opvalt, is dat het vooral veel giovani, jongeren, zijn die hun smartphone dan links laten liggen. Het samen eten en samenzijn is in Italië blijkbaar nog steeds qualcosa sacrale, iets heiligs.
En dat sluit mooi aan bij wat papa Francesco vindt: de kern van samen eten is ook condividere, samen delen, discorsi conviviali, gesprekken aan tafel, en het aandacht hebben voor elkaar. Vooral binnen la famiglia, het gezin, maar ook met vrienden of collega’s, ongeacht het moment van de dag. Kun je aan tafel dan eigenlijk met goed fatsoen je smartphone gebruiken? Papa Francesco vindt in elk geval van niet.
A tavola si parla, a tavola si ascolta
A tavola si parla, a tavola si ascolta
Volgens il Santo Padre is samen eten een moment van samenzijn en van ‘samen zijn’. Het gezin rond de mensa domestica, eettafel, is hier bij uitstek het symbool van. Aan tafel wordt gegeten, worden verhalen verteld en problemen besproken, wordt geluisterd en is er ruimte voor affetto, genegenheid. De eettafel als middelpunt voor feesten, vieren en momenten van rouw. Juist a tavola kun je zien of het tussen mensen goed zit of niet.
Als iemand van het gezin tijdens het eten opgaat in zijn smartphone, dan is er volgens Francesco geen sprake van een echte famiglia. Jezelf afzonderen is voor hem een vorm van egoismo, dat kan leiden tot stilte en afzondering van anderen. Uiteraard mag een korte chat wel en een selfie met een commensale, tafelgenoot, is niet per definitie verkeerd. Zolang je je disgenoten maar niet uit het oog verliest.
Als je ziet hoe een Italiaan normaliter omgaat met zijn mobiel, is het dus eigenlijk wel een opvallende uitkomst. Immers, ook al ben je zakelijk in gesprek, tóch gaat een inkomend telefoontje vaak voor. Eten is blijkbaar heilig, en laten we hopen dat dat ook zo blijft….