Tanti saluti dal Friuli, op de motor

Tanti saluti dal Friuli

Luigi rijdt motor en heeft al vaker een trip naar Italië gemaakt. Eenmaal aangekomen in Italië begint het echt leuke werk. Hoe vindt hij mooie routes? Of hoe zet hij zijn motortochten uit? Een voor niet motorrijders wellicht verrassend antwoord: “De routes plan ik eigenlijk nauwelijks, ik zie wel waar de weg me brengt. Ik zoek van tevoren via Google Maps naar de bochtige achteraf wegen die juist op de motor zo leuk zijn. Door weinig te plannen, kom je denk ik juist leuke verrassende dingen tegen.”

Luigi deelt een aantal foto’s en tips met je van een van zijn tochten in Friuli Venezia Giulia.

Pieve di Alpago, Friuli Venezia Giulia

Pieve di Alpago

Verkoeling op hete dagen

“Op hete dagen met temperaturen van boven de 30 graden bieden de Dolomieten verkoeling. Op de motor is het gebied extra leuk om doorheen te rijden, vanwege de rustige, bochtige achteraf wegen.

Ik heb veel goeds gehoord over Tambre, en besluit daarom een dagje te gaan touren die richting op. Bij het dorpje Sarone gaat de weg met tal van haarspeldbochten de hoogte in. Een dorp verder ligt overigens Polcenigo, waar de bron van de rivier Livenza is. De rivier loopt vanuit de bron aan de voet van de Dolomieten helemaal door naar zee. Het was me aangeraden om daar zeker ook langs te gaan, maar ik bewaar de schoonheid daar voor een volgende keer en ga direct door de bergen omhoog bij Sarone.”

touren op de motor in Friuli Venezia Giulia

In de buurt van Clauzetto

Op de motor richting Tambre

“Begin mei zijn de wegen heerlijk rustig en de uitzichten prachtig. De natuur bloeit en de geur van vers gemaaid gras is vaak goed te ruiken. Het landschap is veelzijdig en uitgestrekt. De haarspeldbochten eindigen uiteindelijk in het Pian del Cansiglio (een uitgestrekt plateau) waarna het nog maar een klein stuk bochtjes rijden is naar Tambre. Vanaf hier is de route mogelijk nog mooier en kronkeliger richting het Lago di Santa Croce. op de motor is het lastig om foto’s te maken zonder om de honderd meter te hoeven stoppen, maar ik schiet toch een plaatje van de kerktoren van Pieve d’Alpago, onderweg naar Ponte Nelle Alpi.”

touren op de motor in Friuli Venezia Giulia

Campone

Verder touren naar Longarone

“Vanuit Ponte nelle Alpi is het een kwartiertje rechtdoor rijden tot Longarone. Langs de Vajontdam ga ik verder onderweg naar Barcis. Deze foto is gemaakt onderweg vanuit Longarone naar Barcis, ter hoogte van Erto uitkijkend op het Lago del Vajont.

Slingerende wegen voeren je hier dwars door de Friulaanse Dolomieten langs authentieke dorpjes als Cimolais en Erto. Vanuit hier leidt de route naar het Lago di Barcis, naar mijn mening een van de mooiste meren in de regio. Op warme dagen is het aangenaam koel in de bergen en in de buurt van deze meren.”

touren op de motor in Friuli Venezia Giulia

Tip van Luigi
Wat Touren op de motor
Waar Dolomiti friulane
Regione Friuli Venezia Giulia
Waarom Je kijkt je ogen uit als je het landschap op de motor ontdekt.

touren op de motor in Friuli Venezia Giulia - Barcis

Permalink naar %s