Skitour door veelzijdig Val di Fiemme

Helemaal onbekend is Val di Fiemme mij niet. Jaren geleden heb ik er ooit een mooie mountainbiketocht gemaakt rond het Latemargebergte en in Cavalese een heerlijk wijntje gedronken, maar om de één of andere onduidelijke reden sloeg ik dit gebied in de winter over. Tot afgelopen maart, toen ben ik (Sytske Maaijen) op een mooie winterochtend vroeg in de auto gestapt om met een local de pistes behorende tot Dolomiti SuperSki te gaan verkennen. Ik woon in Italië, dus dan kan dat 😉 Wat mij betreft is Val di Fiemme een goede Italiëtip.

Waar ligt Val di Fiemme?

Val di Fiemme in Trentino is snel en eenvoudig te bereiken. Op de Brenner autobaan sla je net voorbij Bolzano af bij Egna/Ora waar je na een half uurtje in het hart van de vallei bent (vanaf Utrecht/Antwerpen ca 1050 km). De Dolomieten, tevens Unesco werelderfgoed, die hier de vallei omarmen, zijn het Latemar gebergte, Pale di San Martino en Corno Bianco.

De pistes (110 km) maken onderdeel uit van Dolomiti SuperSki en in de vallei heb je keuze uit 5 gebieden, variërend van uitdagend tot familievriendelijk. Vandaag heb ik echter mijn dochters niet bij me en gaat mijn skimaatje mij een paar gebieden laten zien. Zo heb ik ook mijn handen vrij om wat video’s maken; die geven voor mij altijd het beste de sfeer weer.

De Nederlandstalige(!) website van Val di Fiemme toont je de belangrijkste informatie en brengt je in contact met accommodaties.

Alpe Lusia

We rijden via Predazzo richting Bellamonte (1.372 – 2.327 m) om daar de eerste pistes van Alpe Lusia uit te proberen. Omhoog in de lift snap ik waarom er onder bij de lift veel gezinnen waren, immers: brede overzichtelijk pistes (veel blauw en rood) heerlijk in de zon, voldoende hutten voor een smakelijke pauze en als panorama de prachtige toppen van de Pale di San Martino.

Wij gaan voor een caffè en brioche naar Chalet 44, Italiaans design ten top met veel hout, grote glaswanden en schitterend terras om van de zon en het mooie uitzicht te genieten. De pistes liggen er strak bij en ik geniet van de vaart die we erin houden. Vanaf de top dalen we ook een keer af richting Moena in Val di Fassa waar de pistes pittiger zijn.

Latemar

Na een paar uur pakken we de auto terug naar Predazzo om het skigebied Latemar te ontdekken. In het dal waar de gondel vertrekt, zijn de springschansen goed te zien. Hier is in 2026 trouwens het schansspringen tijdens de Olympische spelen. Via een vrolijk geschilderde gondel kom je trouwens ook bij Gardoné, waar je zomer en winter de bobbaan, Alpine Coaster, kunt uitproberen.

Predazzo

Wij gaan door omhoog naar Passo Feudo (2.200 m) met een prachtig uitzicht op het Latemar gebergte. En dan is er keuze te over. De zwarte afdaling Torre di Pisa bewaren we voor de terugweg. Eerst maken we heerlijke bochten richting Pampeago.

Er is voldoende ruimte voor iedereen en ook bij de liften is het rustig zodat we snel weer boven staan om bij de berghut Zischgalm een concert van ‘Dolomiti Ski Jazz’ bij te wonen. De hut heeft een Italiaans design met Tirools tintje. Met een glas witte lokale wijn in de hand genieten we in het zonnetje van de klanken van het jazz-kwartet. Het evenement vindt jaarlijks plaats tijdens de 2e week van maart waarbij op de meest uiteenlopende locaties jazzmuziek ten gehore wordt gebracht.

Obereggen

Aangezien mijn skipartner een bijzondere locatie in gedachten heeft voor de lunch, klikken we onze bindingen weer vast en steken we door richting de pistes van Obereggen (1.550 – 2.096 m). En zoals de naam al doet vermoeden, skiën we hier in de regio Zuid-Tirol; de borden zijn 2-talig en het percentage Duitstaligen stijgt direct.

Bij Obereggen nemen we de lift naar de rifugio-berghütte Oberholz. Als je uit de lift stapt en het terras oploopt, heb je nog geen idee wat een schitterend stukje architectuur dit is. Binnen valt mijn mond direct open. De rifugio heeft drie aparte ruimtes, geheel bestaande uit hout, maar toch als 1 geheel met elk een glaswand tot in de nok en adembenemend uitzicht op de pistes plus de fraaie Cime Nero e Bianco (witte en zwarte top). Ook de menukaart biedt verrassingen van aparte combinaties en deze hut mag je zeker niet missen. Als je vervolgens weer buitenkomt en een paar meter afdaalt, zie je pas hoe mooi het ontwerp past bij de achterliggende bergketen. Een groot compliment aan de jonge architecten Pichler en Mikolajcak!

Pampeago

Via Obereggen gaan we nog een paar pittige rode pistes van Pampeago doen om via Passo Feudo de zwarte Torre di Pisa af te dalen. Deze piste is zonder twijfel zwart; ik voel direct dat mijn ski’s een slijpbeurt kunnen gebruiken.

Alla prossima!

Het is gelukt om twee van de vijf skigebieden te ontdekken op een dag. De pistes van Alpe Cermis met de uitdagende afdaling Olimpia van 7,5 km zullen moeten wachten tot het nieuwe skiseizoen. Ook Passo Rolle en het kleine Oclini zullen moeten wachten tot een volgende keer. Dat is gelijk een goede reden om Val di Fiemme nogmaals te bezoeken. Alla prossima! Tot de volgende keer Val di Fiemme!

Lees meer over wintersport in Val di Fiemme

Permalink naar %s