Rondje varen op het Gardameer

Hoe kom je bij die bootjes op het GardameerHoe vaak gebeurt het niet dat je wél iets ziet maar toch ook weer niet. Je brein registreert simpelweg niet dat de situatie vreemd is. Dat overkwam mij dus aan het Lago di Garda [Gardameer]. We waren door vrienden uitgenodigd om een rondje varen op dit gigantische meer. Nu ga je in Nederland in dat geval gewoon naar een steiger en stapt vervolgens aan boord. Maar niet aan het Lago di Garda, althans niet op tal van locaties.

varen op het gardameerJe kent het beeld wel: al die gezellige bootjes die voor de kust op het water dobberen. Om te kunnen varen, moet je dus wel bij die boot kómen. Toen die vrienden zeiden “Ik duik wel effe het water in om de boot te halen,” stond ik dus raar te kijken. Een andere optie dan zwemmend de boot halen is om een opblaasbootje te pakken en er alsnog naar toe te peddelen, dat kan dus ook. Zó werkt dat dus. Weer wat geleerd.

En natuurlijk moet die boei ook betaald worden, helemaal als die hoort bij een camping. Ik had geen benul van wat het gemiddelde liggeld is, maar schrok wel toen ik het bedrag van € 50 per dag hoorde. Je moet wel heel erg gehecht zijn aan je eigen boot om deze op de trailer achter de auto mee te nemen naar Italie!

Afijn, wij dus heerlijk varen op het immense meer. We zouden ergens op een bijzonder plekje gaan lunchen. Vanuit de verte zag het er al geweldig uit. Het bleek San Vigilio te zijn, een chique tent waar je kunt overnachten, maar ook idyllisch kunt lunchen. Maar ook daar, als stadsmens, had ik er niet bij stilgestaan hoe het zou werken. Nou, als volgt dus: je komt aanvaren, je wordt een plek aangewezen waar je je anker kunt laten zakken, en vervolgens word je opgehaald door een bootje. Uiteraard tegen betaling. Nu ik het weet, voel ik me een oen dat ik dat niet eerder had verzonnen.

Al met al is (mee)varen op het Lago di Garda [Gardameer] ontzettend leuk. Je beleeft het meer letterlijk en figuurlijk van een heel andere zijde. En dat levert prachtige kiekjes en vergezichten op. Daarnaast is het ook heerlijk om de boot even voor anker te gooie en lekker te picknicken op de boot. Én uiteraard om een verfrissende duik te nemen in het Gardameer.

En weet je wat ook zo leuk is: van de drukte rond het Gardameer is op het water relatief weinig te merken. Een aanrader dus, als je het mij vraagt…

Watersport leestips

Uitzicht vanaf boot op Sirmione aan het Gardameer

 

 

Permalink naar %s