I love Alfa Romeo – Spettacolo sportivo

alfa_achterAls ik aan Alfa Romeo denk, dan denk ik aan mijn vader. Als échte Italiaan was ie op-en-top chauvinistisch. Er kwam dan ook geen andere auto in dan een Italiaan. Eerst Fiat, maar dat kan ik me niet echt herinneren, daar was ik te klein voor, en daarna Alfa. En nu ik ouder ben, snap ik dat als de beste. Fiat is leuk, handig, Italiaans. Alfa Romeo is stoer, strak design en sportief. En ik kan me voorstellen dat je rijdt hoe je je wilt voelen. Dat ging in elk geval zeker op voor mijn vader.

Ik zou dolgraag Alfa rijden, en dan echt zo’n sportieve, en bij voorkeur een ouwetje. Maar ja, twee linkerhanden hè… dan is dat niet handig. Daarom weet ik op voorhand dat ik komend weekend in Zandvoort, op de Spettacolo Sportivo, zal genieten. Er komt heel wat moois waaraan ik me zal vergapen. De rest van het programma belooft ook veel leuks…

Doordat het Spettacolo Sportivo ter sprake kwam in mijn familie, kwamen ook de verhalen weer. Nonno Nonni had in de jaren twintig een motor met zijspan. Ook dook het verhaal op dat papà in de zomer van 1965 met de Fiat 600 naar Italia is gereden om broer- en zuslief naar de colonia di vacanze te brengen. Een soort zomerkamp voor Italiaanse kindjes – hetzij in de bergen, hetzij aan de kust. Naast die twee en mijn vader was er nog een andere volwassene mee. Moet je je voorstellen: twee volwassenen, twee kinderen plus bagage in een Fiat 600?!

Nadat deze auto werd ingeruild voor een Fiat 1500 kwam de eerste Alfa Romeo in huis. Het werd een Alfetta Quadrifoglio Verde. Qua prestaties een BMW, qua prijs de helft ervan. Daarna ging hij voor een Alfa 155. De mop was dat reparaties in die tijd vaak werden opgespaard tot we in Italia waren, omdat het daar stukken goedkoper was. Moet je je voorstellen dat de benzinetank gewoon maar halfvol werd getankt omdat-ie roestte, anders zou die lekken… Alfa’s uit die tijd stonden bekend als roestbakken. Maar ja, dat Alfarood hè, daar was niets tegenop gewassen.

Ook zo Alfa-minded? Mijn tip: ga het weekend van 23-24 augustus naar het Circuit van Zandvoort voor het
Spettacolo Sportivo!

alfa_voor

Permalink naar %s