Rome viert uniek feest


rome
Een van de belangrijkste wegen in het centrum van Rome gaat op de schop. Reden voor een feestje! De Via dei Fori Imperiali, die oorspronkelijk in de jaren 20 is aangelegd in opdracht van Benito Mussolini, is een van de drukste verkeersaders van de Italiaanse hoofdstad, maar zorgt ook voor veel overlast. Reden voor kersverse milieubewuste burgemeester Ignazio Marino en zijn gemeentebestuur om de beroemde weg na tientallen jaren discussie, te veranderen in een voetgangersgebied.

De weg loopt midden door het centrum van Rome en verbindt twee grote toeristische trekpleisters met elkaar, namelijk het Colosseum en het Piazza Venezia. Erlangs liggen monumenten van meer dan 2000 jaar oud die volgens burgemeester Marino de grootste archeologische zone ter wereld kan worden. Kritiek op de drukke weg was er vooral doordat het chaotische Italiaanse verkeer, met haar talloze voorbijrazende scooters, bussen en auto’s zou hebben gezorgd voor trillingen die scheuren en verzakkingen in het Colosseum veroorzaakt hebben.

Daarnaast vindt Marino, die zelf vaak fietsend naar zijn kantoor gaat, dat de toeristen en voetgangers prioriteit moeten hebben. Hij zegt: ‘Als ze in een ander land het meest beroemde monument van de planeet zouden hebben, wie zou er dan een rotonde van maken?’

Notte dei Fori

Om de afsluiting van de verkeersader te vieren zal er in de avond van 3 augustus een groot feest worden gehouden op de (dan al voor verkeer afgesloten) Via dei Fori Imperiali. Met muziek, cultuur, concerten en straattheater zal de Notte dei Fori [Nacht van de Fora] groots gevierd worden.

Kijk voor nog meer informatie over de straat en de ‘Notte dei Fori’ op de verrassend overzichtelijke site.

Permalink naar %s