Mozaiek in Friuli-Venezia Giulia

Vloer - Lily van NunenOok voor dit jaar staan er weer leuke dingen op de planning tijdens mijn vakantie in Friuli. Een van die dingen is een bezoekje aan mensen die we hebben leren kennen omdat ze veel deden met het natuursteen en marmer. Ze bleken in Nederland uit de buurt te komen, en hebben zich inmiddels in Italia gevestigd. Ze hebben er een huisje gekocht en verhuren er een deel van aan toeristen. Elk jaar weer zien we wat ze hebben veranderd, en het moet gezegd worden: dat doen ze met bijzonder veel smaak. En ze doen het zelf.

Hij zat in de natuursteenhandel, zij is mozaiekkunstenaar. Tijdens mijn laatste bezoek heb ik wat werken van haar gefotografeerd. Een ervan is  inmiddels mijn wallpaper op de computer. Een prachtig kunstwerk dat de vier seizoenen voorstelt. Ze heeft het gemaakt van stenen die ze heeft verzameld in il Tagliamento, een rivierbedding die op bepaalde vlakken wel een paar kilometer breed is, en die na hevige regenval of aan het begin van de lente helemaal vol staat met water. ’s Zomers zie je alleen maar stenen, stenen en nog eens stenen. Het lijkt zo simpel: je pakt wat stenen, legt die bij elkaar en klaar is kees. Maar ik geef het je te doen! Het kunstwerk van Lily is prachtig! Dat doe je haar niet zo maar na! De selectie van de stenen, van de juiste kleuren, de juiste vormen….

Maar ook haar hele fijne werk in mozaiek is prachtig. De internationale mozaiekschool staat in Spilimbergo maar vrij werk zoals Lily dat maakt, is ook daar uniek. Wat een geduld moet je hebben om zoiets te maken. En dat niet alleen, je moet ook een totaalplaatje voor ogen hebben. Iets dat zij absoluut heeft. Ben je in de buurt, breng dan zeker een bezoek aan de school, je wordt er desgewenst rondgeleid. In voorbereiding op mijn vakantie zag ik bij toeval dat ze voor hun accommodatie een facebookpagina hadden geopend. En daarop zag ik ook weer zo’n staaltje creativiteit: een natuurstenen buitenvloer met daarin delftsblauwe tegeltjes verwerkt. Italia ontmoet Olanda. Prachtig!

De vier seizoenen - Lily van Nunen

Permalink naar %s