Italië: meester in de politieke crisis

21 berlusconiDaar was het dan. Twintig jaar hebben zijn tegenstanders erop zitten wachten en twintig jaar heeft Berlusconi met zijn leger advocaten het weten te voorkomen. vorige week donderdag was het dan toch zo ver. ‘Il Cavaliere’ werd door de rechters van het Italiaanse Hof van Cassatie voor het eerst in zijn leven definitief veroordeeld. De mediatycoon kreeg 4 jaar gevangenisstraf voor belastingfraude met zijn televisiebedrijf Mediaset. Een straf die overigens vanwege verschillende wetten veel lager uit zal vallen. Wat er waarschijnlijk van overblijft? Eén jaar huisarrest of maatschappelijk werk. De eis om Berlusconi daarnaast te verbieden om 5 jaar een publieke functie uit te oefenen werd door het Hof terugverwezen naar het gerechtshof in Milaan. Maar belangrijker: De veroordeling heeft ook politieke gevolgen.

De uitspraak is namelijk een groot gevaar voor de regering. Berlusconi had van tevoren gedreigd de steun van zijn partij PdL voor de huidige regering bij een veroordeling in te trekken, wat haast zeker een politieke crisis op zal leveren. Ondanks dat verschillende parlementariërs van de PdL na de veroordeling hun ontslag aanboden bij Berlusconi, heeft ‘Il Cavaliere’ aangegeven gratie te vragen aan president Napolitano en dreigde hij met vervroegde verkiezingen als niet aan die eis zou worden voldaan. Maar er vallen meer harde woorden. Zo heeft Berlusconi’s partijcoördinator Sandro Bondi zelfs gewaarschuwd voor een ‘vorm van burgeroorlog’ als Berlusconi niet de toegang tot de politiek wordt gegarandeerd. De regering is er dus nog, al is deze nu te vergelijken met een Jenga-toren waar langzaam maar zeker de onderste blokjes uit worden gehaald. Een nieuwe politieke crisis is daarmee dichterbij dan ooit.

‘Mijn naam is lepre’ [haas]

Berlusconi wist een definitieve veroordeling zo lang te voorkomen door zo veel mogelijk politieke en justitiële middelen en wetten tot zijn voordeel te gebruiken. Veel zaken werden daarnaast zo lang mogelijk vertraagd om deze uiteindelijk te laten verjaren, of veroordeling werd voorkomen door constant in hoger beroep te gaan. Omdat hoger beroep in de Mediaset-zaak nu niet meer mogelijk is, en het Hof van Cassatie de straf gehandhaafd heeft, is de uitspraak dus definitief. Ondanks dat wast hij zijn handen nog steeds in onschuld. Voor nu is het vooral afwachten wat er in de politiek gaat gebeuren. Als er iets is dat Italië vaak lijkt te hebben, dan is het wel een politieke crisis. En die is nu (voor de zoveelste keer) erg dichtbij.

Permalink naar %s