Io e Te, Ik en Jij

Io e TeVanaf donderdag 7 februari draait de film ‘Io e Te’ (Ik en Jij) van de beroemde Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci in de Nederlandse bioscopen. Het gelijknamige boek was een hit in Italia en Olanda; maar ook de verfilming mag je niet missen!

In zijn nieuwste film vertelt Bertolucci het verhaal van de verloren ziel Lorenzo. De jonge Lorenzo wil het liefst met rust gelaten worden en om aan een verplichting te ontkomen, verzint hij een handige leugen waardoor hij een hele week alleen in Roma kan zijn. Maar zijn plannen vallen in het water wanneer plotseling zijn halfzus Olivia, het gedoodverfde pecora nera, zwarte schaap, van de familie, voor zijn deur staat. In eerste instantie wil Lorenzo niets van Olivia – beeldschoon, brutaal en gevaarlijk – weten, totdat hij zich realiseert dat ze elkaar misschien wel kunnen helpen.

Tegen de achtergrond van het turbulente Italië van vandaag de dag, vertelt ‘Io e Te’ (Ik en Jij) het ontroerende verhaal van een moedige generatie: over jonge mensen die hunkeren naar acceptatie, maar die bang zijn zichzelf te verliezen. Tegelijkertijd is het een universele ode aan de kracht van familieliefde.

Bernardo Bertolucci (72) is één van de meest gelauwerde regisseurs van zijn generatie. Alleen al ‘The Last Emporer’ won negen Oscars, waaronder voor beste regie. Vorig jaar won Bertolucci de Lifetime Achievement Award van de European Film Academy en zijn nieuwste film is een bewerking van het beroemde gelijknamige boek van Niccolò Ammaniti.

Bertolucci’s persoonlijk getinte en vaak controversiële films zorgden voor veel opschudding in de filmwereld en ver daarbuiten. Ze vormen nog altijd een inspiratiebron voor jonge filmmakers over de hele wereld.

‘Io e Te’ (Ik en Jij) beleefde z’n wereldpremière op het filmfestival van Cannes 2012 en draait vanaf 7 februari 2013 aanstaande in de Nederlandse filmtheaters. Uitgeverij Lebowski geeft in diezelfde maand het boek in midprice-editie uit uit.

Permalink naar %s