Geen Halloween maar Holyween!

holyween_logoNovembre start met een van de belangrijkste dagen die Italia kent: Ognissanti op 1 november en de dag erop il giorno dei morti. Twee eeuwenoude tradities waar geen Halloween tegenop kan! Het commerciële feest is een doorn in het oog van de katholieke kerk. “É come celebrare il diavolo”, het is haast een verheerlijking van de duivel, aldus Padre Amorth, verantwoordelijk voor heel wat esorcismi, duiveluitdrijvingen. Meer dan 70.000 sinds 1986 om precies te zijn. Hij maakt zich grote zorgen over waar het heen gaat met de wereld.

Tegenbeweging

De contro-eventi, ’tegen-evenementen’ worden inmiddels in heel Italia georganiseerd en zijn gegroepeerd onder de naam Holyween, de tegenbeweging tegen Halloween. Kinderen doen op deze Festa dei santi geen scheletri, skeletten, aan of andere afschrikwekkende maskers of kostuums. Nee, de bambini dragen una veste bianca, een wit kleed, en de beeltenis van un santo, een heilige. Welke? Dat is aan de bambini.

De website doet wat suggesties: Francesco d’Assisi, Don Bosco, Padre Pio – die zijn geschikt voor i maschietti, de jongetjes. De ragazzine, meisjes, zouden kunnen gaan als Santa Rita da Cascia, Santa Margherita di Scozia of als Santa Elisabetta d’Ungheria – die zijn heel wat minder bekend over de landsgrenzen dan hun mannelijke evenknieën. Maar uiteraard mogen ze ook een costume da angelo, engelkostuum, aan.

De anti-Halloween feesten tegenbeweging is er in heel Italië. De parochie bepaalt hoe een stad of dorp het aanpakt: met een optocht of met het bidden van un rosario, een rozenkrans. In Comiso (provincia di Ragusa) is het motto ‘be alternative’. Dat geldt ook voor andere plekken, waar la santa messa, de heilige mis, de aftrap vormt. In Capriolo, tussen Bergamo en Brescia, kiezen ze een hippere versie: de heiligen zullen worden afgebeeld in de Japanse manga-stijl. En degene met het mooiste kostuum wint een prijs.

Ouders in heel Italia worden opgeroepen hun kinderen niet bloot te stellen aan het occulte. Holyween moet een feest zijn van luce e bellezza, gioia e gratitudine, licht, schoonheid, vreugde en dankbaarheid, aldus de katholieke kerk. Weg dus met La notte delle streghe, de heksennacht! Maar of de youtube-filmpjes daartoe bijdragen? God mag het weten!

holyween

Permalink naar %s