TV tip: De truffel hunters: truffels zoeken in Piemonte

truffeljager met truffelhondOp woensdag 28 juni 2023 is op de VPRO op NPO2 een documentaire te zien waar je even voor moet gaan zitten. Het gaat om 2Doc: The Truffle Hunters. De uitzending is om 22.20 uur.  Je maakt kennis het de wereld en het leven van de truffeljager. Je zult met een glimlach kijken, maar het is zeker niet alleen goud wat er blinkt. Je hoeft maar naar de foto’s op deze pagina te kijken en je weet dat het de wereld van de truffeljagers en truffelhonden een bijzondere wereld is.

Het verhaal van de truffeljagers

De documentaire speelt zich af in Piemonte. Je maakt kennis met een groep anziani, bejaarde mannen, die samen met hun honden zoeken naar het duurste ingrediënt ter wereld: de Alba-truffel.

De trifulau, truffeljager, wordt met uitsterven bedreigd. Het leven en werk van een truffeljager is er met de jaren niet gemakkelijker op geworden: de vraag naar de truffel neemt toe, maar het aanbod neemt af. Dit wordt veroorzaakt door  klimaatverandering, ontbossing en het gebrek aan jonge mensen die de traditie willen voortzetten. The Truffle Hunters toont met humor de schoonheid, maar ook de donkerte van het bestaan van de truffeljagers.

De truffeljager heeft last van de zwarte handel. Maar ook door de toenemende concurrentie door prijsstijgingen. Met als gitzwarte bladzijde soms ook de vergiftiging van hun lievelingshond.

truffeljagers met truffelhonden

Van vader op zoon

De documentaire speelt zicht af in de bossen van Piemonte in Noord-Italië. De mannen hebben het truffel jagen van vader op zoon geleerd. Dat het geen vetpot is, blijkt wel als je kijkt naar hun levenswijze. Ze leven in eenvoud. Hun hond is belangrijk, ze zijn de viervoeter veel verschuldigd. De truffelhond is trouw aan zijn baasje.

De 84 minuten durende documentaire is gemaakt door Michael Dweck en Gregory Kershaw

Lees meer over truffels op Italie.nl

Uitzending 2Doc: The Truffle Hunters: woensdag 28 juni 2023, 22h20 op de VPRO op NPO2.

truffeljagers

truffels

© beeld: VPRO

Permalink naar %s