Strada delle 52 gallerie

Strada delle 52 gallerie, tunnel 20Houd je van outdoor, hiken en van fotograferen? Zet dan de Strada delle 52 gallerie op je verlanglijstje. Un percorso da non farsi sfuggire, een wandeling die je niet mag missen. De prachtige bergwandeling voert je door 52 tunnels die zijn scavati nella roccia, in rotsen uitgehakt. Locatie: Monte Pasubio, regione Veneto, in de Piccole Dolomiti Vicentine.

De weg is in slechts 10 maanden aangelegd in 1917, tijdens la Grande Guerra, Eerste Wereldoorlog.Ondanks dat la mulattiera, muilezelpad, zo is gebouwd dat er 2 muli, ezels, tegelijkertijd overheen kunnen lopen (gemiddeld 2m50 breed), krijg je bij het zien van onderstaande beelden soms toch de brividi, bibbers. Helemaal als je hoogtevrees hebt!

De wandeling op dit capolavoro, meesterwerk, is 6555 meter lang, waarvan 2280 meter aan tunnels. Je overbrugt een hoogteverschil van zo’n 750 meter. Het hoogste punt is circa 2000m. Gemiddeld stijgingspercentage is 12%, maar op sommige stukken ook 22%. Un po’ impegnativo, een beetje pittig dus. Goede wandelschoenen zijn dus een vereiste.

De gallerie, tunnels, zijn genummerd en van naam voorzien. Er is er eentje die wel heel bijzonder is, namelijk nummer 19. Deze heeft met zijn 4 tornanti, haarspeldbochten, de vorm van een soort cavatappi, kurkentrekker.

Je kunt de tocht het beste lopen in de periodo estivo, zomer, maar ook in het voor- en naseizoen (mei-september). Je tocht start in Bocchetta Campiglio (1216 m) waar je je auto achterlaat op een parkeerplaats. Zowel onderweg als boven kun je genieten van fantastische vergezichten. Met een beetje geluk zie je onderweg camosci, gemzen. Je eindigt bij Porte del Pasubio op 1928 m). Je kunt ervoor kiezen dezelfde weg terug te lopen, of de wat makkelijkere afdaling richting Scarubbi te nemen. Welke route je ook kiest: è un fascino incredibile, de wandeling is prachtig!

Laat je betoveren door onderstaand filmpje of bekijk een fotoverslag. En of bekijk de wandelingen op de site Tapum, sui sentieri della grande guerra.

Tip:

  • neem ook een torcia, zaklantaarn, mee. Bij voorkeur twee, voor het geval een ermee stopt. Ze komen je goed van pas in de tunnels
  • Kien de wandeling zo uit dat je, net als de personen in het filmpje, geniet van de prachtige zonsopkomst of -ondergang. Let daarbij wel goed op je veiligheid, want het is behoorlijk snel écht pikdonker.
  • Loop de wandeling niet in de winter, ook al heb je een juiste attrezzatura, uitrusting. Het is er dan gevaarlijk. ’s Zomers daarentegen is het een aangename en veilige wandeling.
  • Zorg voor goede wandelschoenen

Permalink naar %s