Help, de Panettone is thuis alwéér op voor Kerst!

Deze panettone heeft de kerst niet gehaald

En ook dit jaar is het weer niet gelukt om van de Panettone af te blijven. En om heel eerlijk te zijn is de Pandoro (de versie zonder sukade en rozijntjes) ook al aangebroken… Het is zo lekker bij een vers gezette cappuccino of een dampende espresso… Het is overigens niet voor het eerst dat dit Italiaanse feestdagengebak de Kerst niet haalt bij ons thuis. Sterker nog: we houden er elk jaar rekening mee en kopen daarom steevast meerdere Panettones en Pandoro’s. Zodat we er nog eentje over hebben voor de feestdagen!

Panettone en Prosecco, een heerlijke combinatie en leuk cadeau

Panettone en Prosecco, een heerlijke combinatie en leuk cadeau

Onderdeel van de Italiaanse Kersttraditie is het eten van Panettone (of Pandoro), op la vigilia di natale, kerstavond, maar ook met Kerst zelf. En natuurlijk met Capodanno, Oud & Nieuw. Heerlijk in combinatie met een glaasje Prosecco. Wie dit feestgebak niet eerder heeft geproefd, staat wellicht raar te kijken van de combinatie luchtige cake en prosecco, maar geloof me, het smaakt squisito, wonderwel!

Voor Panettone en Pandoro hoef je allang niet meer naar een Italiaanse kerstmarkt. Toen wij de winkel Het ItaliëPunt nog hadden, stonden vanaf half november stonden de Panettones torenhoog opgestapeld. In de beginjaren (2005) moesten we de winkelklanten nog echt uitleggen wat het verschil tussen Panettone en Pandoro was. Soms probeerden ze dan voorzichtig een kleintje Panettone (100 gram) of een kleintje Pandoro (80 gram). En vaak zag je ze dan later terug voor ‘het echte werk’, zowel in de privésfeer als voor kerstpakketten en relatiegeschenken. Als die kleintjes je ’s ochtends vroeg aanstaren, is de verleiding bijzonder groot… 😉

Prosecco

En nu we het toch over ‘uitleggen’ hebben: dat gold ook voor Prosecco. Grappig hoe snel iets ingeburgerd kan raken. In 2005 moesten we echt uitleggen dat de Italiaanse bubbels uit onze gewelvenkelder echt hun geld meer dan waard waren en dat Prosecco niet onderdeed voor menig fles Champagne. Prosecco raakte daarna steeds meer ingeburgerd, ook als aperitivo. Het resultaat: we konden de Prosecco niet meer aangesleept krijgen. 🙂

Net als bij Panettone en Pandoro, moet Prosecco ook aan een aantal voorwaarden voldoen, eigenlijk net als bij champagne. Die beschermde herkomstbenaming geldt overigens ook voor Limoncello.

Panettone en Prosecco als kerstpakket!

panettone in het magazijn

Het magazijn ruikt héérlijk!

De voorraad in het magazijn gaat ieder jaar sneller op…. En nee, dat komt niet omdat de magazijnmeester er niet vanaf kan blijven 😉 Snel bestellen is dus het devies, helemaal als je er veel van nodig hebt als kerstpakket!

Tip: Panettone is standaard mooi verpakt en hoeft dus niet meer te worden ingepakt in speciaal inpakpapier. Je maakt er bella figura, goede sier, mee zowel als je ergens op bezoek gaat, als als kerstgeschenk voor het personeel.

Koken met Panettone

Culinaire tip voor wie zich tóch kan beheersen: je kunt met de avanzi, kliekjes, panettone ook verrassend lekkere gerechten maken! Bekijk de recepten!

Bestel je kerstpakket online!

Bestel je kerstpakket online!

Win een gratis Panettone van 1 kilo!

Geef jouw ultieme tip hoe we voortaan voorkomen dat de ingeslagen Panettone bij ons thuis al helemaal op is met de Kerst! De meest originele inzending wint een gratis, handverpakte Panettone van 1 kilo. De prijsvraag is geëindigd. Bekijk de tips om van de Panettone af te blijven.

Win een Panettone van 1 kilo!
Hoe, lees je op http://bit.ly/Panettone-voor-Kerst

Geplaatst door italie.nl op Woensdag 5 december 2018

Permalink naar %s