Kaarten op z’n Italiaans

Stok Italiaanse speelkaarten, carte TrevisanePas aan het eind van de 15e eeuw werden de zogeheten Franse speelkaarten, met ruiten, klaveren, schoppen en harten, in Italia geïntroduceerd. Misschien is dat de reden dat er nog heel veel met de traditionele, Italiaanse, kaarten wordt gespeeld.

De Italiaanse stok is gebaseerd op de tarotkaarten en heeft 4 ‘kleuren’: bastoni, coppe, denari e spade, knuppels, bekers, munten en zwaarden. Italia kent officieel 16 regionale versies van deze kaartenstok. De varianten uit het Noorden en Zuiden van Italia verschillen het sterkst van elkaar. De Zuid-Italiaanse variant is beïnvloed door de Spaanse kaarten, die circuleerden ten tijde van de Spaanse overheersing van Zuid Italia.

Scopa

Het bekendste spel dat met de traditionele Italiaanse kaartenstok wordt gespeeld is scopa, letterlijk bezem. Dit spel is ongeveer 400 jaar oud, misschien nog wel ouder, en kent verschillende varianten. De eenvoudigste versie is de klassieke scopa of scopetta.

Scopa, de regels

Scopa start met het uitdelen van drie speelkaarten per speler. Vervolgens worden er vier kaarten open op tafel gelegd. Het is de bedoeling om deze kaarten te winnen, wat alleen kan met een kaart van dezelfde waarde. Deze kaart mag van een andere kleur zijn.
De gewonnen kaarten worden naast de speler gelegd. Wanneer er geen zelfde waarde op tafel ligt, kan er ook een combinatie van kaarten worden gepakt; zo kan een 7 dus een 2 en een 5 pakken. Boer, paard en koning zijn in deze respectievelijk 8, 9, 10 punten waard.
Als er geen kaart gepakt kan worden, moet de speler één van zijn kaarten naast de open kaarten leggen. Wanneer in een beurt de tafel wordt leeggeveegd, een scopa, win je 1 punt. De tafel is nu leeg en de volgende speler moet verplicht een kaart afgeven.
De speler die als laatste een kaart kan pakken, krijgt de overgebleven kaarten als bonus (dit is natuurlijk geen scopa!).
Als de kaarten zijn gespeeld, telt iedereen zijn punten. Wie, na een aantal potjes, het eerste 11 punten heeft behaald, wint het spel.
Er is nog een extra aanvulling om punten te vergaren. Echter eerst maar eens dit onder de knie krijgen…
Buon divertimento!

Carte Trevisane - Italiaanse speelkaarten

Carte Trevisane – Italiaanse speelkaarten

Stok Italiaanse speelkaarten, carte Trevisane

Permalink naar %s