Ondanks dat Italia niet echt bekend staat om zijn birra, is dit het favoriete drankje voor bij de pizza. Eén ervan is Birra Ichnusa, een Sardijns biertje.
In 1912 opende Amsicora Capra de eerste stabilimento, fabriek, van de Ichnusa brouwerij in Assemini, in de provincia Cagliari. In 1986 wordt het bedrijf onderdeel van de gruppo Heineken.
Twintig jaar later wint het bier de prestigieuze internationale Superior Taste Award. La giuria, de jury, bestaande uit de 50 beste chefkoks van Europa en ervaren sommeliers kennen aan Ichnusa Speciale de massimo riconoscimento, hoogste onderscheiding, van 3 sterren toe. Ichnusa bissa, herhaalt, dit succes een jaar later.
Het woord Ichnusa betekende in de oudheid orma di piede, voetspoor. Men dacht dat het eiland was vormgegeven door de voetafdrukken van de goden. Het licht bittere bier is bijzonder dissetante, dorstlessend, met in de nasmaak een vleugje hop. Proeven, als je de kans krijgt!