Risotto non è buono se non c’è dentro un po’ d’amore…

Koks uit Novara bereiden risotto met Gorgonzola in het Hilton Amsterdam
“Risotto non è buono se non c’è dentro un po’ di amore…” “Rijst is alleen maar lekker als deze met liefde wordt bereid.” Aldus de ambasciatore die aanwezig was bij de lancering van de week van de rijst van Novara. En als je dan de gerechten proeft waarin rijst is verwerkt in combinatie met Gorgonzola, sta je te kijken van de veelzijdigheid van beide  ingrediënten…  je kunt de combinatie namelijk gebruiken vanaf de antipasti tot il dolce.

Wat dacht je van:

  • Carnaroli al nebbiolo Novarese con luna di gorgonzola piccante

 

  • Risotto alla zucca, colline novaresi bianco e gorgonzola dolce mantecato al mascarpone

 

  • Timballo di riso con verdure fresche e merluzzo ricoperto con fonduta ai 2 gorgonzola

 

Voor de gelegenheid waren ook de grootste chefs uit de regio meegekomen om in het Hilton van Roberto Payer hun opwachting te maken. Kosten noch moeite werden gespaard om het publiek te laten kennismaken met de bijzondere combinatie van verschillende soorten bereidingswijzen van risotto e Gorgonzola. Ook de wijnen uit de provincia di Novara waren meegenomen; de witte, de rode Nebbiolo, en de stevige rode Ghemme gemaaktvan de druiven Nebbiolo en Vespaiolo. Stuk voor stuk wijnen die hun finesse danken aan de grote temperatuurverschil tussen dag en nacht.

De provincia di Novara doet er allesaan om hun risotto op de kaart te zetten. Dit jaarhebben ze, voorafgaand aan de presentatie, aan 11 Italiaanse restaurants een workshop gegeven om hun rijst een week lang op de kaart te krijgen. En dan in combinatie met de Italiaanse blauwschimmelkaas Gorgonzola.

Nederland derde exportland voor Gorgonzola
Waarom Novara Nederland heeft uitgekozen wordt al snel duidelijk. dit kleine kikkerlandje is het derde land na Duitsland en Frankrijk waar Italie de Gorgonzola exporteert. Sinds 1996 DOP, een belangrijk iets voor een van de meest gekopieerde kazen ter wereld. Voor 1 kaas van 12 kilo is maar liefst 100 litere melk nodig;  3000 aziende agricole betrokken bij de productie van de 4 miljoen kazen. De herkomst van de Gorgonzola gaat terug tot ver voor Christus.

Novara
Novara is niet de grootste producerende regio maar is gespecialiseerd in de riso tondo en de Riso Lunghi B Indica. Novara ligt wat hoger op de heuvel, de rijstvelden liggen op de vlakte, dus. Vanuit de stad kijk je uit op un mare a quadretti zoals de inwonwers de rijstvelden liefkozend noemen. Omzoomd door pioppi, populieren, en met name in het voorjaar een bijzonder gezicht als de blauwe lucht zich weerspiegeld in de ondergelopen velden. In Novara worden maar liefst 40.000 hectares met rijst verbouwd. Het ecosysteem is de afgelopen jaren sterk verbeterd waardoor er weer volop rane, kikkers, en libellule, libelles, worden gesignaleerd. Een bijkomd voordeel is adat er daardoor onder zanzare, muggen, zijn.

Proef de rijst van Novara
Een elftal restaurants die zijn aangesloten bij het Marchio di qualita Ospitalita italiana, gaan de gerechten een week lang (7-13 oktober) in hun restaurant voeren, en wie weet zijn zij en hun gasten daarna zo enthousiast dat de gerechten op de kaart blijven staan.  Laten we het hopen!

PS  Het allerlekkerste volgens il presidente del consorzio: una presa di Gorgonzola, pane tiepido e un bicchierino di Passito di Albalucio, een beetje Gorgonzola, lauwwarm brood en een glaasje Passito di Albalucio. Hij zegt hierover: Prepara la boca al bacio, daarna wil je zoenen!

De deelnemende restaurants zijn:
Amsterdam: Bellini, Pino Divino Roberto’s
Brielle: Primo Piano
Den Haag: Vino & Cucina, Sapori d’Italia
Leidschendam: Villa Rozenrust
Lisse: Il Mulino
Ridderkerk: La Maremma
Markelo: Il Campanile
Vaals: Schatull

Heerlijke gerechten met risotto di Novara en Gorgonzola

Permalink naar %s