Mooie herinneringen aan wintersport in Val di Fiemme

Het leuke van je telefoon en van social media is dat ze je herinneren aan gebeurtenissen van, in dit geval, een jaar geleden. Ik blader door mijn foto’s van de skisafari in Val di Fiemme en wordt weer helemaal blij. 🙂

Als ik dan op het nieuws zie dat er weinig sneeuw ligt, weet ik eigenlijk wel dat het in Italië wel meevalt. Met de eerste kou in november leggen ze de onderlaag. En laat de natuur de bergen in de steek, dan zorgen sneeuwkanonnen voor witte pistes en prettige sneeuw voor onder de lange latten. Italianen zijn meesters in het maken van ‘natuurlijke’ sneeuw. Dat hebben we vorig jaar ook weer ervaren. Sommige berghellingen nog in herfstkleuren door de te hoge temperaturen, maar de sneeuw op de piste was gewoon goed. De Italianen zijn trots op de door hen gecreëerde sneeuwzekerheid.

Geen massa maar finesse

Drie dagen, drie verschillende gebieden, drie verschillende uitzichten, overal goede sneeuw en overal uit-ste-kend eten. All’italiana. Want Val di Fiemme ligt in het Italiaanstalige Trentino. Dit skigebied blinkt uit als je het hebt over eten en uitstraling op de piste. Geen massa maar finesse.

En elke keer weer een verrassing ook qua uitstraling van de restaurants op de piste. Als ik het vergelijk met wat je bijvoorbeeld in Oostenrijk krijgt voorgeschoteld en wat de prijs-kwaliteit is, snap je waarom een buongustaio, lekkerbek, kiest voor Italië.
[lees verder na de foto]

Overheerlijk en verfijnde lokale gerechten, bij La Caserina, Skicenter Latemar

Wintersporttips uitwisselen

Regelmatig vragen ze me wintersporttips voor Italië. Als ik dan over Val di Fiemme begin, moet ik wel even uitleggen waar de vallei ligt. Op een kwartiertje van de snelweg, ten noordoosten van Trentino. Wonderlijk dat je, als je richting vallei rijdt, dat je plots in een compleet andere wereld komt.

Alpe Lusia, Bellamonte doet zijn naam eer aan…

We bezochten Val di Fiemme zowel ’s zomers als ook ’s winters. ’s Zomers om te bergwandelen en te fietsen; ’s winters vooral om te skiën. Een gebied bezoeken in meerdere jaargetijden is wat mij betreft een aanrader.

Overnachtingstip

Bladerend door mijn foto’s denk ik niet alleen aan het skiën, maar vooral ook aan het fantastische eten. Onze uitvalsbasis Romantic hotel Excelsior in het centrum van Cavalese. Dit hotel is gevestigd in een eeuwenoud gebouw; de kamers zijn modern, warm, alpien. Dat doen ze toch goed, die Italianen.  Een absolute aanrader als je het mij vraagt! Het hotel ligt midden in het kleinschalige, stadse centrum.
[lees verder na de foto]

Het eeuwenoude palazzo is een genot om in te verblijven

Terug naar de wintersport in Val di Fiemme: we bezochten er drie onderling verschillende gebieden, waarvan hieronder een kort wat me bij het zien van de foto’s te binnen schiet, verdeeld per gebied.

De afwisseling tussen de drie gebieden is leuk. Je bent er zo met de gratis skibus of met de auto. Ik kan je deze skisafari absoluut aanraden.
[lees verder na de foto]

Romantic Hotel Excelsior, Cavalese

Bellamonte –  Alpe Lusia

Je ruikt La Morea vanzelf als je in de skilift zit. Stop, zit, eet en geniet!

Het zonnige Bellamonte met het prachtige, stijlvolle strak design alpiene restaurant van Chalet 44 bovenaan de piste. Eerst een cappuccino en dan op de ski’s. Wat een toffe plek en wat een uitzicht! In de seggiovia, stoeltjeslift, naar boven roken we het sappige carne alla griglia van Baita la Morea, halfweg de piste. De naam moest ik even opzoeken – wat ze schrijven laat me glimlachen: “Il nostro cavallo di battaglia è la carne”, ‘ons paradepaardje is vlees’. En inderdaad: het vlees was waanzinnig lekker!
[lees verder na de foto]

Het paradepaardje van La Morea: heerlijke carne van de griglia, geserveerd op een bedje van hooi

Uitzicht op de Pale di San Martino

De brede pistes van Bellamonte – Alpe Lusia lenen zich uitstekend om lekker te carven. Of om met je kleine kinderen af te glijden; het is er lekker overzichtelijk.

We laten de ski’s die dag ook even staan en maken ook nog een mooie boswandeling halfweg de bergen. Geen kip te bekennen. Het spectaculaire uitzicht op het rossige gebergte van de Pale di San Martino is werkelijk onvergetelijk.

Alpe Cermis

U kiest, zij draaien. Squisito!

Dan die dag op Alpe Cermis, de berg tegenover het sfeervolle Cavalese. Op Punta Paion ligt een groot terras van het gelijknamige Rifugio.

Ook hier weer met een hele grote griglia. Je wijst aan welk stuk vlees je wil hebben en wacht ondertussen watertandend en genietend van antipasti op het terras. Én van het enorm weidse uitzicht.
[lees verder na de foto]

Cin Cin met Trentino DOC bubbels bij Lo Chalet, Alpe Cermis

En dan iets verderop de berg: de nieuwe italian style design hut Lo Chalet. Een architectonisch plaatje met zijn strakke lijnen die afsteken tegen het grillige landschap overdekt met sneeuw. Genietend van een glaasje Trentino DOC bubbels met een vista panoramica op een verlaten vallei Cimon To della Trappola, het Lagorai gebergte en de Pale di San Martino.

Dit skigebied kent heel wat lekker lange pistes met pit. Vergeet ook niet het 4,5 km lange bospad te volgen. Niet megaspannend, maar vooral mooi om te zien hoe de zon door de bomen speelt. Merita! Het is de moeite waard!

Skicenter Latemar Predazzo

Een van de niet ondergesneeuwde kunstwerken van het kunstpark RespirArt

Skicenter Latemar kenden we het beste. ‘s Zomers hebben we er gebergwandeld, o.a. langs de indrukwekkende en uiteenlopende kunstwerken van RespirArt, het gratis toegankelijk artpark. ’s Winters zijn slechts een paar van de kunstinstallaties zichtbaar, maar ze blijven mooi, zo te midden van het besneeuwde landschap.
[lees verder na de foto]
Skicenter Latemar Predazzo beschikt van de drie gebieden over de meeste skipistes. Het is nergens echt druk en overal heb je de ruimte.

Onze favoriet hier: de berghut Rifugio Caserina; als je daar op het terras een van de luie terrasstoelen met schapenvachtje te pakken krijgt, en je nipt van je prosecco en snoept van je plankje antipasti, is het moeilijk om toch weer de lange latten onder te binden.
[lees verder na de foto]

Skicenter Latemar

We moeten nog een keer terug want de designhut Rifugio Oberholz die ik van buiten fotografeerde, wil ik zeker ook nog eens van binnen bekijken. De skipistes waren heerlijk. Het geeft een bijzonder gevoel om te weten dat hier de Coppa Europa Slalom is geweest; de pendenza, hellingsgraad, is 55%. Niet geschikt voor iedereen dus. Afgelopen winter (2022) is er nóg een bijzondere hut bijgekomen.
[lees verder na de foto]

Rifugio Oberholz, Skicenter Latemar

Al met al: Val di Fiemme is ’s winters leuk als je op skisafari wil in een Italiaans gebied. Natuurlijk kun je er nog veel meer dan skiën alleen: fantastisch eten én genieten van de wijn uit deze vallei, of een van de vele, lokaal gebrouwen destillaten.

Meer info over Val di Fiemme

La strada del bosco, Alpe Cermis

Bollicine Trento DOC, de mousserende witte wijn uit Trento. Proef en geniet!

Permalink naar %s