Asperges op z’n Italiaans

Asparagi, asperges, zijn één van de meest geliefde groenten in Italia. Traditioneel wordt l’oro bianco, het witte goud, geserveerd met olie en citroensap en worden ze koud gegeten. Er worden verschillende soorten asperges verbouwd, dikke, dunne, witte, paarse, groene én wilde.

het doc logo van de Italiaanse aspergesDOP asperges uit Bassano

Volgens kenners komen de beste asparagi uit Bassano in de regione Veneto. Dit is de witte variant; die uit Bassano hebben sinds september 2007 zelfs een DOP-logo: di origine protetta, daarmee weet je zeker dat ze daar vandaan komen,  In Bassano worden zelfs elk jaar feste e sagre gehouden ter ere van de asperges. Restaurants serveren heerlijke gerechten en de hongerige gasten bepalen wie de winnaar is geworden.

De kenmerken van de Asparago Bianco di Bassano DOP zijn o.a. dat deze wit is, tussen de 18 en 22 centimeter lang, en een diameter van van minimaal 11mm in het midden. De turioni, stelen, zijn mooi recht, de asperges zijn zacht, zien er vers uit en ruiken fris. De aspice, aspergekop, is gesloten. Consorzio per la Tutela dell’Asparago Bianco di Bassano del Grappa DOP zorgt ervoor dat de regels worden nageleefd.

Het asperge-seizoen

Het seizoen loopt in Nederland traditiegetrouw tot SintJansdag, op 24 juni. In Italië loopt het, met het oog op de hogere temperaturen, tussen maart en mei. Wil je op een ander moment asperges eten, dan kun je ze natuurlijk invriezen. Wel eerst even schillen! Maar het lekkerste zijn ze natuurlijk vers. Kun je niet anders dan ze toch bewaren, doe dat dan in een vochtige doek in de koelkast. Eet ze bij voorkeur binnen 2-3 dagen op.

Keramieken schalen voor aspergesBassano staat ook bekend om zijn handgeschilderde keramiek. Het zal je niet verbazen dat daar ook asperge-keramiek tussen zit. Er zijn in het kleine stadje heel wat ateliers waar dagelijks het keramiek wordt beschilderd, maar zoals met alles is er een duidelijk verschil te zien tusen het (beste) keramiek-atelier en de rest.

Een ding staat buiten kijf: de Hollandse combinatie van ham, krieltjes, ei, gesmolten boter en warme asperges zul je niet aantreffen op de menukaart.

Meer over Italiaanse asperges:

Asperges, het witte goud

Permalink naar %s