Panettone

Wil je Capodanno, het nieuwe jaar, en Natale, kerst, op z'n Italiaans vieren? Zorg dan dat je op zijn minst een panettone in huis hebt. Dit is een soort goudgele ronde cake, gevuld met sukade, rozijnen en gesuikerde vruchten en al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milano. De populariteit breidde zich al snel uit over de hele regione Lombardia en zelfs over heel Italia.

Pandoro
Pandoro is de Veronese variant op de Milanese panettone. Pandoro, wat ‘gouden brood' betekent, wordt met vanillesuiker of poedersuiker bestrooid en bevat geen sukade en rozijnen, zoals de panettone. Je kunt de panettone natuurlijk zelf maken, maar de bakker en de supermarkten hebben tijdens de Kerst werkelijk een enorme verscheidenheid aan soorten, maten en smaken verpakt in nog mooiere dozen die je met een lintje aan je vinger kunt dragen. De bekendste merken zijn wel Melegatti, Bauli, Loison Motta en Le Tre Marie en natuurlijk Paluani, de sponsor van Chievo Verona.

Panettone en pandoro zijn heerlijk met een glaasje Prosecco als afsluiting van het cena natalizia, kerstdiner, of om het nieuwe jaar in te luiden. Attenzione, ben je in Italia en wordt er gezoend, begin dan op rechts en zoen slechts twee (!) keer, anders loop je het risico halverwege uit te komen. Tenzij dat natuurlijk je bedoeling is… Buon Anno!

Heb je panettone of pandoro over?
Heb je nog een panettone over na de feestdagen, bewaar deze dan tot 3 februari. Dit is de dag van San Biagio, de heilige die je tegen keelpijn en griep beschermt. Op deze dag worden in Noord-Italia traditiegetrouw de panettoni opgegeten die met kerst zijn overgebleven. Toch bakken de meeste bakkers verse panettone en delen zelfs gratis plakjes uit aan hun klanten. Dat is nog altijd goedkoper dan een zieke klant! Overigens is een plak panettone op de nuchtere maag volgens de overlevering zelfs beter dan een aspirientje…

Als je panettone of pandoro over hebt, kun je dit natuurlijk ook verwerken in heerlijke gerechtjes, bijvoorbeeld in:
 

 

Permalink naar %s