Ben je in het trotse bezit van een ijsmachine, dan zul je niet snel meer een bak ijs uit de supermarkt meenemen. Door zelf ijs te maken, heb je grip op alle ingrediënten. En dat betekent dat je een eerlijk product bereidt zonder kleur-, geur- en smaakstoffen. Precies zoals ijs is bedoeld.
Of je je nu laat leiden door wat je aan heerlijk overrijp fruit op de markt vindt, of dat je een andere aanpak kiest: een receptenboek ter inspiratie is hoe dan ook een uitkomst. We zetten er een aantal op een rij.
Kookboeken met recepten en meer over Italiaans ijs
IJsmachines
Heb je de smaak te pakken? Maak thuis zelf ijs in je ijsmachine. Ik spreek uit ervaring dat dat bijzonder leuk en lekker is. Je weet bovendien wat de ingrediënten zijn en omzeilt daarmee kleur-, geur- en smaakstoffen van fabrieksijs.
Er zijn verschillende soorten ijsmachines; van zelf vriezende tot losse elementen voor op je Kitchenaid of andere keukenmachine. Wij hebben al jaren het opzetstuk voor de Kitchenaid en dat bevalt prima. De Kitchenaid dus als basis en de ijsbak als extra accessoire, net als de pastamachine.
Na een eerste goedkoop apparaatje, heb ik geen vergelijkend warenonderzoek meer gedaan. Deze keuze (als uitbreiding op de Kitchenaid) bevalt me prima.
Bewaartip ijs
Laat het vers gedraaide ijs niet te lang in de vriezer liggen: het wordt namelijk hard…
Fabrieksmatig ijs bevat toegevoegde emulgatoren; die zorgen ervoor dat het ijs snel schepbaar is. ‘Vet’ ijs, oftewel ijs waaraan slagroom of boter(!) is toegevoegd, blijft zachter.
Omdat ik graag sorbetijs maak, schep ik tegenwoordig bolletjes met een ijsknijper. Door die portionering van bolletje per bolletje in een grote bak te doen, kan ik sneller, op momenten die het mij uitkomt, thuis genieten van een ijsje.
Meer over Italiaans ijs
Kun je geen genoeg krijgen van Italiaans ijs, bekijk dan de Italiaans ijs special van Italie.nl