Wintersport in Val di Fiemme

Val di Fiemme: wat een ontdekking! Skiën doe je er vooral tussen Italianen, de voertaal is Italiaans, het eten ook. De vallei ligt op een autouurtje rijden ten zuidoosten van Bolzano. Je verlaat de A22 bij Ora en bent binnen een half uur in Cavalese. Van waaruit je met een skipas kunt skiën in drie verschillende skigebieden. Skiën doe je er tot Pasen.

Geen zorg over de sneeuw: Italianen zijn meesters in het maken van natuurlijke sneeuw. Het contrast met de soms okergele berghellingen en Bob-Ross achtig uitziende bomen in verschillende kleurnuances is groot. Hierdoor voelt het op de piste soms alsof je meerdere seizoenen in een beleeft.

Je kunt Val di Fiemme ook bereiken door over de Passo di Lavazè te rijden. Je rijdt langs hoog oprijzende rotsen, bossen met tientallen meters hoge bomen die pluksgewijs zijn weggeraasd door de op 29 oktober 2018 langsrazende storm Tempesta Vaia. Je rijdt over slingerwegen en tornanti, bochten: mooi en indrukwekkend. Op de Passo di Lavazè, liggen ook de piste di sci di fondo, langlaufpistes. In 2022 vond er voor de 50e keer de MarciaLonga plaats. Een wedstrijd waarbij meer dan 7000 deelnemers 70 km langlaufen.

Ik was al eerder in Val di Fiemme, maar dan ‘s zomers. Ik was onder de indruk van het ArtPark bij Pampeago met zicht op het Latemar gebergte. We hebben toen genoten van de natuur, het eten en de wijn. Na alle verhalen over de winter én het feit dat Predazzo gaststad is voor de Olymische Winterspelen in 2026 waren we benieuwd naar hoe het er ’s winters uitziet. Tijdens de Spelen zal in Predazzo schansspringen plaatsvinden in lo stadio del salto. Sci nordico, langlaufen, gebeurt bij Passo di Lavazè. Laat je inspireren door de foto’s en tips.

Uitvalsbasissen

Vanuit Cavalese kun je de cabinelift pakken richting dal om vervolgens over te stappen de cabinelift die je bovenop Alpe Cermis brengt. Vanaf de skipistes op het tegenover gelegen Alpe Cermis zie je het sfeervolle stadje liggen.

Je kunt ook een kwartiertje doorrijden naar Predazzo. Dat is comodissimo, superhandig: je ziet dan nog centraler als je alle drie de skigebieden van Val di Fiemme wilt uitproberen op skisafari. De skibus brengt je of je gaat met de eigen auto; parkeren bij het dalstation is opvallend genoeg gewoon gratis.

Vanuit Predazzo zit je zo in Ski Center Latemar. Daar ligt ook Pampeago met hotels praktisch aan de piste. Het derde skigebied van Val di Fiemme is Ski area Alpe Lusia bij Bellamonte.

Drie skigebieden – een skipas

Val di Fiemme leent zich bij uitstek voor een ski-safari: drie verschillende gebieden met elk een eigen karakter, skyline, moeilijkheidsgraad en dus belevenis. Je pakt de skibus of de eigen auto. Parkeren doe je onderaan de piste; parkeergeld wordt er niet geheven. De skigebieden: Bellamonte – Alpe Lusia, Alpe Cermis en Ski-center Latemar.

Ook voor wie tijdens de wintersport niet elke dag op de lange latten hoeft te staan, biedt Val di Fiemme veel mogelijkheden. ’s Zomers kun je er heerlijk wandelen, fietsen of wijn proeven. Eigenlijk leent elk jaargetijde zich wel voor een bezoek aan de brede, langgerekte vallei.

Bekijk het verslag per skigebied van Val di Fiemme

Naast de drie verslagen, heb ik nog meer tips voor je:

Enrosadira vanuit de hotelkamer nog net te zien

Terwijl aan de andere kant de bergen kleurden, ging de zon onder achter deze berg

Nog meer tips voor Val di Fiemme

  • Nog een smakelijke tip: Ristorante Miola in Predazzo. Je eet er specialiteiten uit Trentino, biologisch en a chilometro zero, lokaal geproduceerd. De gerechten hebben wel een twist, dus de moeite waard om voor in de auto te stappen. Ze staan in de Slow Food gids Osterie d’Italia.
  • Laat je adviseren wat het mooiste plekje is om de enrosadira mee te maken. Bij zonsondergang kleuren de bergen van geel naar oranje naar roze. Zelfs al zie je, net als wij, maar een glimp vanuit de hotelkamer, dan nog loont het de moeite om het natuurspektakel dat al met al een half uurtje duurt, gade te slaan.
  • Wil je een keer een dagje wat anders doen, maak dan een uitstapje naar het noordwestelijk gelegen Bolzano (op een autouur afstand) en/of naar het zuidwestelijk gelegen Trento (idem)

Als met al is Val di Fiemme een leuk wintersportgebied waar je (nu nog) amper Nederlands hoort praten of Nederlandse auto’s ziet. Je viert vooral vakantie tussen de Italianen. Dat hoor je, dat zie je en bovenal: dat proef je!

Meer over Val di Fiemme

Permalink naar %s