Wijn uit Piemonte

Barbera, Barbaresco, Barolo, Nebbiolo, Dolcetto… wie van Italiaanse wijn houdt, weet dat deze wijnen uit Piemonte komen. Piemonte is vooral bekend om zijn rode wijnen, maar ook de witte en de rosé mogen er zijn, aldus de broers Jogchum en Reinder. De liefde voor de wijn liep in de loop der jaren zo uit de hand dat ze het professioneel besloten aan te pakken. Dat resulteerde in WijnUitPiemonte.nl, een wijnwebshop met kwalitatieve wijnen van kleine wijnhuizen waar families vaak al generatielang mooie wijnen maken.

Hoe het begon…

Het verhaal begint in hun jeugd als ze met hun ouders op vakantie gaan. Later gaat een van de broers werken in Milano. Er ontstaan vriendschappen, maar ook inzicht en inside kennis over hoe het werkt in Italië. Het is inmiddels zo’n 10 jaar geleden dat ze voor het eerst halfjaarlijks naar Italië gaan, vooral naar de noordelijke regioni. Maar er blijkt een regione die de broers, op een of andere manier, telkens weer weet te raken. Piemonte dus. “Of je nou in bijvoorbeeld het grote Torino zit of in het kleinere Alba of Asti: het is een culinair- en wijnfeestje. En vlak vooral ook de omgeving niet uit”, aldus Jogchum.

Ze eten en drinken bij menig ristorante, enoteca e vineria. Ze leren er heel wat wijnen door kennen. En dankzij de warme ontvangst van enkele agriturismi wordt er ook contact gelegd met lokale wijnhuizen. De auto gaat vol dozen wijn terug naar huis. Eenmaal thuis is de wijn natuurlijk veel te snel weer op. En blijkt deze niet te koop in Nederland. Een goede reden om weer een trip te plannen, zeker ook omdat vrienden, familie, buren en collega’s de wijnen gretig meedrinken. Het wordt tijd om het grootser aan te pakken; WijnUitPiemonte.nl wordt gelanceerd. Met als gevolg dat de broers nog vaker de trip naar de andere kant van de Alpen mogen maken. Het bezoeken van producenten is niet alleen werk, maar ook genieten van een korte vakantie – hoe fijn is dat?!

De wijn moet hier ook nog lekker smaken…

Tijdens de bezoeken nu wordt er heel wat afgeproefd bij allerlei wijnhuizen. Inspiratie komt overal vandaan: tijdens het eten in een restaurant, tips van locals en voormalige Italiaanse collega’s. Na de eerste proefsessies ter plekke gaan er een aantal flessen mee naar Nederland om te kijken of de wijn hier, zonder de prachtige Italiaanse omgeving, ook nog zo lekker smaakt. Want dat is niet altijd het geval – een herkenbare ervaring voor velen.

De volgende stap is het oordeel van een proefpanel. Deze maakt helder of de wijn ook bij een breder publiek in de smaak valt. Als dat zo is, wordt de wijn opgenomen in het assortiment. “We proberen er wel op te letten dat er voor elke beurs een aantal lekkere wijnen bij zitten,” aldus Reinder.

Uitbreidingsplannen naar andere regioni?

Het antwoord op die vraag is nee. De heren houden het bij Piemonte. Ze hebben er ondertussen een goed netwerk opgebouwd met enkele kwalitatief goede wijnhuizen. De persoonlijk relatie die ze in de loop der jaren hebben opgebouwd, zorgt ervoor dat ze hun wijnen tegen scherpe prijzen kunnen aanbieden in Nederland.

De vaak kleine familiebedrijven produceren vaak niet meer dan 15-20 duizend flessen per jaar en doen dat veelal alleen met de hulp van familie en vrienden. “Dit soort verborgen pareltjes worden op een ambachtelijke manier gemaakt en meestal helemaal door de lokale bevolking opgedronken” Maar nu gaan de wijnen dus ook mee naar Nederland!

De favoriete wijnen van…

Reinder is een fervent rode wijn drinker, “en dan het liefst wat stevigere, complexe wijnen.” Zijn favoriete wijn is de Barbaresco van het wijnhuis Manera. “Een heerlijke combinatie van rood fruit met wat complexere geuren en smaken zoals leer en zwarte peper.” “Ik vind het gebied waar de Barbaresco vandaan komt nog net iets puurder dan het Barolo gebied. Het is wat minder ontdekt door de rijke wijntoerist. Ook kent de Barbaresco vaak een iets betere prijs-kwaliteit verhouding dan de Barolo,” aldus Reinder.

Jogchum houdt juist van witte wijn, vooral in het voorjaar en zomer. Langhe favorita (ja, de wijn heet echt zo), is het meest geliefd. Aperitieven doet hij “met een sappige rosé. En doordeweeks drinken we graag Dolcetto bij het eten. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit trouwens helemaal geen zoete rode wijn. In het weekend en bij etentjes met familie en vrienden schenk ik graag een Barbera Superiore of Barolo,” aldus Jogchum.

Wijntips

De wijnhuizen die de heren tippen, zijn nog verborgen voor het grote publiek. Het gaat om familiebedrijven waar al generaties wijn wordt gemaakt. De huidige generatie heeft een verdere kwaliteitsslag gemaakt op tal van fronten. “Tot voor kort werden deze wijnen alleen door de Italianen zelf gedronken. Dankzij WijnUitPiemonte.nl zijn deze wijnen nu ook in Nederland verkrijgbaar”, aldus Reinder.

“Mijn wijntip is een rode. De Barbera van Cascina Sot uit Monforte d’Alba om precies te zijn. Deze heeft een robijnrode kleur en het fruit spat het glas uit. Heerlijk bij vlees van de barbecue. De jonge ambitieuze wijnmaker Maurizio is hard bezig om de top van de Piemontese wijnwereld te bestormen. Een aanrader als je het mij vraagt.”

Broer Jogchum adviseert de Rosato van het kleine wijnhuis Valle Erro. “Dit is een heerlijke, licht prikkelende rosé voor in de tuin op een zonnige namiddag. De rosé wordt gemaakt in Cartosio, vlakbij het (door haar thermale baden) bekende stadje Acqui Terme.”

“En dan is er nog een witte wijn die ik heerlijk vind”, zegt Jogchum. “Dat is de Langhe favorita van Azienda Manera. Gemaakt van de (relatief onbekende) Favorita druif, is deze frisse naar citrusvrucht geurende witte wijn een ideaal aperitief of begeleider van lichte voorgerechten en salades. De wijn komt uit San Rocco Seno d’Elvio, een gehucht net buiten Alba. Daar timmeren de broers Gabriele, Danielle en Carlo flink aan de weg met hun heerlijke wijnen.”

“O ja, en vergeet vooral de Barolo’s en Barbaresco’s niet van bovenstaande wijnhuizen”, zeggen de broers haast in koor.

 

Permalink naar %s