Wat is het állerállerlekkerste eten van Italië

Het allerlekkerste van ItaliëVragend naar het allerlekkerste van Italië werden we niet alleen bedolven onder tips van allerallerlekkerste restaurants, ook volgden heel wat squisitezze, lekkernijen. Ti viene l’acquolina in bocca? Loopt het water je al in de mond?

Natuurlijk valt er over smaak niet te twisten. Bekijk daarom ook de tips onderaan de pagina.

Bruschetta met Nduja

Mikkie van den Eynde: “Dit vind ik het állerállerlekkerste van Italie:…… een goede bruschetta met een stevige lik Nduja uit Calabrië en een grote klodder verse burrata erop. Ik maak een kleine hoeveelheid verse pesto en heb dan de 3 kleuren van Italië op mijn bord. Maar voor heel even.”

Bigoli in salsa

Fons Tinga: “Het is wel even geleden dat ik een boek heb gelezen van David Hewson: de Engel van Venetië.

Daarin vertelt een jongen het verhaal van zijn grootvader die in de oorlogsjaren veel onderduikers in huis heeft genomen ter bescherming van de Duitse bezetters.

Hij heeft het in dat boek ook over een favoriet recept van zijn oma: Bigoli in salsa.

Na wat zoeken heb ik het recept gevonden en vervolgens ook zelf klaargemaakt. Daar hebben mijn vrouw en ik heel erg van genoten en we maken het nog regelmatig klaar.

Hoe lekker kan eenvoudig zijn. Een heel bijzonder recept.”

Espresso

Jannet van Welzen: “Dit vind ik het állerállerlekkerste van Italie: de niet-te-overtreffen (h)eerlijke smaak van een ‘espresso al bar’ in het Zuiden. Mijn favoriete drankje!”

Ossobuco

Sjaak Luijendijk: “Dit vind ik het állerállerlekkerste van Italie: Ossobuco, omdat er nu eenmaal niets gaat boven het via slowcooking garen van kalfsschenkel en daarvan vervolgens in goed gezelschap van genieten.”

Arancini

Bert Holkamp: “Dit vind ik het állerállerlekkerste van Italie: Arancini, als ik die eet ben ik weer even terug op Sicilië en ruik ik de geuren van het eten,de bomen en de Etna.”

Maarten Bos: “Dit vind ik het állerállerlekkerste van Italie: als het een minder mooie dag is, doe je in een pannetje:
• drie eetlepels Italiaanse olijfolie• 6 – 8 tenen knoflook fijngehakt
• 2 uien (rood of wit)
• 6 – 8 ontvelde tomaten (liefst vleestomaten)
• geschilde paprika/peterselie + basilicum (plantje)
• pakje tomatenblokjes
• tube ansjovisboter
• verse! of als het niet ander is; gedroogde Italiaans kruiden
• en als je dan alle ingrediënten op een rijtje neergezet: eerst maar ’s een glas droge witte wijn. In mijn geval een Veneto

fornuis op ’n half vuur:
in een pannetje de uien + knoflook doen
uien glazig laten worden
in die tussentijd: heet water / tomaten ontvellen
tomaten daarna in kleine stukjes snijden en ontpitten
(als uien en knoflook glazig zijn; de tomaten erbij

Dan 1 eetlepel peterselie + 1 eetlepel basilicum erbij
(nog steeds zachtjes pruttelend)
2 of 3 eetlepels gedroogde italiaans kruiden erbij
1/4 theelepeltje nootmuskaat
2x schudden met Maggiflesje
misschien nog wat zeezout + peper
1 eetlepel ansjovisboter

en… op een heel laag vuurtje smorrelen maar (af en toe blup… blup!)

deksel op de pan en laag zetten alsof je bouillon trekt en af en toe even roeren.
De fles Veneto is inmiddels aardig geslonken, zo niet op, dus de Rode* moet nu open om te luchten.

Na een kleine ± 3 uurtjes smorrelen (je hebt natuurlijk al een CD opgezet met muziek van Puccini of Verdi – mag ook Nino Rota (The Godfather), Andrea Bocelli of zelfs Paolo Conte zijn… je huis ruikt inmiddels naar Italië)

het kartonnetje of klein blikje tomatenblokjes erbij en dan met de staafmixer alles tot een saus pureren.

af laten koelen en in twee of drie porties verdelen en invriezen in ’n bakje of plastic zak.

Als je een pasta gaat maken:

Uitje + 2 knoflookjes even bakken en als de uien glazig zijn:
(misschien gebruik je gehakt, dan zou ik mooie saucijsjes van je slager ontvellen en die gebruiken)

1 zakje/bakje eigengemaakte saus erbij, warm maken en dan de al-dente pasta er doorheen (zelf geef ik dit apart), opdienen met verse basilicumblaadjes en smullen maar! (tijdens het bakken van de uitjes en knoflook kan je ook kleine roze garnalen erbij doen. Geen hollandse; want die zijn te duur. Die moet je zó eten met een eigengemaakte ansjovismayonaise)

* Heerlijk met een steenkoude Lambrusco, witte Veneto of een heerlijke dikke Montalcino, Valpolicella of ’n Montepulciano.

en… natuurlijk ’n ijsje (op een hoorntje). Het liefst een gewone Fior di Latte.

Nog meer lekkere tips

Vind jij dit ook het állerállerlekkerste van Italië? Of heb jij een andere tip? Mail ons dan!

Permalink naar %s