Op vakantie in Italie: naar het ziekenhuis

Buh de EHBO © Claudia ZaninTja, en dan ben je op vakantie en word je ziek… als je dat wel eens is overkomen, weet je hoe beroerd dat is. Je zit natuurlijk met een taalbarrière over je klachten. Én je zit met zorgen hoe het financieel geregeld is. Als je bij de pronto soccorso, eerste hulp, belandt, is het helemaal spannend, zo heb ik gemerkt. Ik spreek dan wel vloeiend Italiaans, maar toch…

© Foto: Claudia Zanin

Naar het ziekenhuis

Het is alweer heel wat jaar geleden dat ik in Italië in het ospedale, ziekenhuis, belandde. Van de Eerste Hulp in het nabijgelegen ziekenhuis in Spilimbergo werd ik naar het ziekenhuis in Pordenone doorverwezen. Daar belandde ik bij de otorinolaringoiatra, keel-, neus- en oorarts; ook wel otorino genoemd.

Het feit dat ik Italiaans ben en spreek, werkte in dit geval niet echt mee. De medische termen vlogen om mijn oren en ik vroeg om uitleg. De medico, arts, keek me niet begrijpend aan: hoe dom kun je zijn als je de basistermen niet weet, zal ze wellicht hebben gedacht.

aan het infuus in het ziekenhuis in Italie
© Foto: Hiroshi Tsubono

De handelingen van de arts waren niet bepaald zachtzinnig en prettig; de uitkomst was gelukkig heel wat beter dan waar ik bang voor was. De verordening van de arts: je moet nú aan het flebo, infuus. Na het aanleggen ervan was het devies: riposare, rusten. Daar lig je dan op zaal. Ik was vanuit huis vertrokken zonder ontbijt en was onvoorbereid. Niets te lezen bij me, niets te eten, niets te drinken. De infermiera, verpleegster, was druk, druk, druk. Dan kan een dag lang duren, kan ik je verzekeren.

Op het einde van de dag werd ik gelukkig ontslagen en mocht ik bij de farmacia, apotheek, een antibiotica-kuur ophalen. Antibiotica betekent dus ook: niet meer genieten van Italiaanse wijn. Maar goed, als dat het ergste is… dan onderga je dat zonder morren.

De ziekenhuiskosten

Of het nu is omdat ik een Italiaans paspoort en fiscaal nummer heb of omdat ik de zorgverzekeringskaart bij me had met het EHIC-logo (European Health Insurance Card): ik weet het niet. Maar ‘het dagje uit’ kostte me niets, nada, niente. Alleen de apotheek moest ik betalen.

Ik wist op dat moment nog niet af van het Convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen dat erin voorziet in afspraken tussen de reis- en zorgverzekering onderling over wie welke medische kosten voor zijn rekening neemt. Als consument hoef jij je daar dus geen zorgen over te maken.

EHIC op je zorgverzekeringpas © Claudia Zanin

© Foto: Claudia Zanin

Mijn tips om goed voorbereid op vakantie te gaan:

Permalink naar %s