Afgelopen zomer was een vreemde… Van kindsaf aan ga ik naar ons familiehuis in Tauriano. De laatste twintig jaar zelfs iedere zomer. Deze zomer niet. Corona had op ons gezin een grote impact, zowel privé als werkgerelateerd. De broekriem werd aangesnoerd. En dan is op vakantie gaan toch een luxe. Wat mis ik ons dorp en campanile, klokkentoren, ongelofelijk.
Elk jaar weer maak ik er opnieuw foto’s van. De luchten kunnen er fenomenaal zijn. Niet eerder liet ik die foto’s afdrukken. Tot nu. Bij een startup die 3D foto’s zegt te printen met realistische diepte. Ze vertellen me dat er tien jaar onderzoek aan vooraf gegaan. Zou een 3D foto wat zijn? Siiiii! Het eindresultaat is me toch figo, vet! Een eyecatcher, letterlijk en figuurlijk!
Vaste vakantie bestemming saai?
Als je zolang naar dezelfde plek terug gaat, zou je dat saai kunnen noemen. Dat dacht ik vroeger altijd. Elk jaar ontdekken we echter pareltjes, maken we de prachtigste bergwandelingen, bezoeken we nieuwe stadjes en streken. En dat allemaal ‘in de achtertuin’ van ons dorp in the middle of nowhere. in de regione Friuli Venezia Giulia, onbekend bij het grote publiek… houden zo!
Onze campanile
Bij thuiskomst van onze daguitstapjes zijn we altijd blij de campanile weer te zien. We zijn attaccatissimi, er heel erg aan verknocht. Overigens hebben we ‘m ook jarenlang verfoeid omdat ie om 5 voor 7 ’s ochtends aankondigt dat het over 5 minuten zeven uur is. Daarna wordt het angelus-gebed uitgebreid gebeierd. En uiteraard zijn er dan een paar minuten later ook de 7 klokslagen waar het eigenlijk om gaat. Zie daar maar eens doorheen te slapen als de afstand hemelsbreed 250 meter is.
De haat-liefde verhouding met de campanile blijkt ook wel uit de ringtone van mijn man: het Din Don Dan (Bim Bam Bom) dat op hoogtijmomenten klinkt, heeft hij opgenomen en is nu zijn ringtone.
Haal die vakantiefoto’s van je pc of telefoon af!
Als ik de vakantiefoto’s terugkijk van de afgelopen jaren, staat de campanile er elk jaar op. Vanuit de tuin zien we namelijk dat zich de mooiste luchten aftekenen op de achtergrond. Van roze-paars tot soms ook bijzonder dreigende luchten, zoals bij deze foto. Als zich zo’n gelegenheid voordoet, weet mijn gezin inmiddels dat ik alles uit mijn handen laat vallen om het op de gevoelige plaat vast te leggen. De vakantiefoto’s blijven echter op mijn pc staan. Zonde…
3D foto benadrukt de diepte
Toen ik als fotograaf door Floop Photography werd gevraagd om hun 3D afdrukken te testen, schoot me, je voelt ‘m al aankomen, onze campanile vrij snel te binnen als perfecte keuze. Het leek me wel tof om diepte in een foto te kunnen ervaren. De filmpjes op de Floopwebsite zijn veelbelovend…
Als ik de 3D-print binnen krijg, ben ik aangenaam verrast. Het heeft een compleet andere uitstraling dan het fotopapier, canvas of aluminium waarop ik foto’s laat afdrukken voor opdrachtgevers. De bovenkant voelt geribbeld aan, zoals ik me ook herinner van die bewegende animatieplaatjes van vroeger. Ik zet de 3-D print even op de schouw om hem goed te bekijken. Als ik even later de kamer weer binnenloop, lijkt de campanile wel licht te geven. Heel maf. Maar tof, zo hoor ik ook van de rest van het gezin wanneer zij de woonkamer binnen lopen.
Als ik vervolgens een foto van die 3D foto wil maken, komt de dieptewerking niet over. Filmen is een ander vak, maar om je een idee te geven, heb ik het toch maar gedaan. Zowel aan de noorzijde van het huis als aan de andere kant, de zuidzijde. Gewoon om aan te tonen wat licht doet.
De speling van het licht
De foto komt het best tot zijn recht op een plek waar je langs loopt en waar er licht op valt. Elke positie geeft een andere weergave. Je ooghoek registreert de verandering en daardoor knalt deze foto er meer uit dan een afdruk op een ander materiaal. Groot voordeel van de 3D-afdruk is dat je geen last van weerspiegeling hebt; iets wat wel gebeurt als je op glanzend fotopapier afdrukt of op plexiglas. Canvas en aluminium zijn mat, ook mooi, maar deze foto zou er veel minder mee tot zijn recht komen.
Tips voor het kiezen van de juiste foto voor een 3D afdruk
Als ik je een tip mee mag geven: kies een foto waarin veel diepte zit. Dan zie je het effect het beste. Bijvoorbeeld, net zoals zij tonen op hun filmpje hebben gedaan, een foto met een persoon, dier of ander iets op de voorgrond en in de verte de overige elementen. Dan zie je bij het langslopen de verschillende dieptelagen het beste.
In mijn geval zit de diepte ook in de dreigende wolkenlucht, maar met iets op de voorgrond in de foto, maak je optimaal gebruik van de dieptewerking.
Een tweede tip is wat mij betreft dat je de foto ophangt op een plek waar lichtval is. Ik had de foto in eerste instantie bedacht in het trappenhuis, maar omdat we daar geen lichtinval hebben, kies ik toch een andere plek om optimaal te genieten van het effect.
Foto afdruktips
Het bestellen van de 3D Floop-foto ging gemakkelijk. Nog even een paar simpele tips om je foto(-afdruk) naar een hoger plan te tillen:
- Zorg dat de lijnen, zowel horizontaal als verticaal, recht lopen.
- Zorg dat de foto de juiste resolutie heeft, oftewel het aantal pixels waaruit je foto is opgebouwd. Gelukkig geven fotocentrales online standaard aan als er te weinig pixels zijn. Maak je de foto met een systeemcamera of spiegelreflex, zit het meestal wel goed. Heb je een goede camera op je telefoon, dan ook.
- Bekijk voor het afdrukken je foto goed tot in detail. Kijk of er geen storende elementen zijn. In mijn geval was dat een geparkeerde auto bij het muurtje vooraan. En een verkeersbord bij de campanile. Als je dat zelf niet kan, vraag dan iemand uit je omgeving om een storend element weg te poetsen. Dat voorkomt dat je je er later aan stoort.
- Als je zelf niet thuis bent in fotobewerkingsprogramma’s of bijvoorbeeld photoshop, kijk dan eens of je een foto naar een hoger plan kunt tillen met een filter. Neem afstand en bekijk bijvoorbeeld een dag later het origineel en de bewerkte foto. Niets zo vervelend als een foto die onecht lijkt.
- Omdat een 3D afdruk niet goedkoop is, is het slim om de foto eerst te bekijken op verschillende devices. Als je scherminstelling niet goed is, wijkt de uiteindelijke print af van wat jij dacht te krijgen.
Ik ben contentissima, superblij, met mijn 3Dfoto, het is letterlijk en figuurlijk een eyecatcher. Ik zit ondertussen al te mijmeren welke foto ik voor een volgende afdruk uitkies… Misschien wel onze 25 jaar oude trouwfoto… haha. Afgelopen zomer helaas geen vakantie en dus Italië herinneringen, maar nu dus wel onze campanile in 3D hier thuis. 🙂
Winnaar 3D Floop foto!

De winnende foto is ingestuurd door Mirjam van Walsem en is gemaakt in Craco, een indrukwekkende spookstad in Basilicata.
De redactie is overspoeld door foto’s. Het was een lastige keuze; de jury heeft uiteindelijk voor deze foto gekozen omdat het 3D-effect hier het allerbeste tot zijn recht gaat komen.
De mooiste foto’s hebben een plekje gekregen in de Italie.nl foto-albums. Neem vooral een kijkje en laat je inspireren voor je volgende vakantie naar Italië.
Kennismakingskorting
Ben je enthousiast? Floop Photograpy biedt je tijdelijk een unieke kortingscode. Vul bij het afronden van je bestelling de code ChebellaFloopphoto20% in en ontvang tot 31-12-2020 20 % korting op je 3D print.