Het toppunt van integratie: carnaval in Venetië

Carnaval © ReyerCarnaval is de wereld op z’n kop; het is de feest van de liefde en de gein. Die gein blijkt ook wel uit het filmpje van twee professionele basketballspelers van Reyer Venezia.

De Brits-Negeriaanse Temi Fagbenle en Amerikaanse Mitchell Watt namen samen een filmpje op in Venetiaanse carnavals-uitdossing. Ongetwijfeld kunnen ze beter basketballen dan acteren, maar eerlijk is eerlijk: het is best grappig om te zien en te luisteren hoe ze met hun Amerikaanse tongval in het Venetiaans tegen elkaar praten. Misschien is het vooral leuk voor wie het dialect uit Veneto kan volgen. Geen idee. Maar ik vond het in elk geval de moeite om als Italiëtip te delen.

Carnaval is van origine verweven het dialect. Om “Che bel costume che ti gà” in het Venetiaanse dialect dan ook te vertalen in hoog Nederlands (“Wat heb jij een mooi kostuum aan”), voelt voor mij vreemd aan. Sterker nog; als kan ik als rasechte Italiaanse Oeteldonker, krijg ik het eigenlijk niet over mijn lippen. “Wa hedde gij un mooi pekske aon” past dan beter… ;-P

Leestip: Meer informatie (nl) over carnaval in Venetië en carnaval in Italië (incl. recepten)

 

 

 

Permalink naar %s