Giro d’Italia kijken in Italië

giro_italia_parcoursIn 1909 vond de eerste Giro d’Italia plaats. Anno 2016, om precies te zijn op vrijdag 6 mei start deze in Apeldoorn, om twintig etappes later op 29 mei in de capoluogo piemontese Torino [Turijn] te finishen. Het is alweer de derde keer dat de Corsa Rosa vanuit Nederland start, nadat eerder Groningen (in 2002) en Amsterdam (in 2010) gastheer waren van de op een na grootste wielerronde ter wereld.

Win een verblijf in Andalo of Molveno tijdens de etappes van de Giro d’Italia

Wil je het spektakel aan den lijve meemaken, doe dan mee voor 9 mei 2016!

De Giro d’Italia van 2016

De Giro van 2016 belooft weer interessant te worden, met drie cronometri, individuele tijdritten, zeven etappes voor i velocisti, de sprinters, elf tappe di montagna, bergetappes, en ook nog eens un arrivo in salita, een finish bergopwaarts. Na drie dagen koersen in Olanda (Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen) en 389 km verder, maakt de Giro de oversteek naar Catanzaro in de regione Calabria, van waaraf i corridori, de renners, vervolgens de laatste 2.994 km zullen afleggen, dwars door Italië, met als arrivo finale Torino.

Het parcours van de Giro d’Italia

Volgens direttore Mauro Vegni is het parcours van 2016 lastig, maar equilibrato, evenwichtig. Vanaf de eerste etappe wordt het een zware wedstrijd, waar voor distrazione, onoplettendheid, geen plaats zal zijn. “We hebben zoveel mogelijk geprobeerd tegemoet te komen aan de wensen van de renners. De Giro van 2016 is misschien wel de wielerwedstrijd met het minst aantal trasferimenti, verplaatsingen. Daarmee siamo in controtendenza, gaan we in, tegen de trend die je in andere grote rondes ziet.”

Dolomiti allesbepalend

Vincenzo Nibali, che se lo aggiudicò, die de Giro op zijn naam zette (in 2013), en die ook nu weer de grootste Italiaanse kanshebber voor de eindzege is, vindt dat i Dolomiti allesbepalend zullen worden: “Lì si vince o si perde”, “Dáár win je of verlies je”. Volgens hem is er niet echt een etappe aan te wijzen waarin de Giro zal worden beslist, en dus moet je gewoon alle etappes tenere un’andatura regolare, goed en gelijkmatig rijden.

Ook volgens Alberto Contador, il vincitore, de winnaar van 2015, is het nieuwe parcours erg goed. Hij zegt dat de Dolomieten-etappe van Alpago naar Corvara de grootste uitdaging zal zijn, con sei colli da scalare, met zes te beklimmen cols, waaronder de Giau en de Campolongo. “In de finale kun je daar het verschil maken, en kun je seconden of zelfs minuten winnen of verliezen.” En hoewel hij na zijn winst in 2015 besloten heeft niet aan de versione van 2016 mee te doen, zou het zo maar kunnen dat hij torna sui propri passi, zich bedenkt, en zich toch inschrijft voor deze Giro.

Bij de presentatie van de Giro d’Italia van 2016 in Milano [Milaan] werd Ivan Basso, tweevoudig winnaar, premiato, gehuldigd, voor zijn eindzeges in 2006 en 2010. Hij kondigde il proprio ritiro dall’attività agonistica aan, zijn vertrek uit de wedstrijdsport, en zei er direct bij wel actief te zullen blijven nel ciclismo, in het wielrennen.

De Giro d’Italia van 2016 in ieder geval weer een wielerevenement om naar uit te kijken. En er zijn voldoende mogelijkheden om de Corsa Rosa en al die renners eens van dichtbij te bewonderen! Waar wacht je nog op?

Meer over Giro d’Italia

Permalink naar %s