Eigen vakantie-appartement aan het Lago di Lugano

Porto Letizia, Lago di Lugano Wie een tweede huis of familiehuis heeft in Italië weet hoe fijn het is. Je komt er thuis, weet wat er staat, weet de weg. En naarmate de jaren verstrijken gebruik je het steeds meer als uitvalsbasis om de rest van Italië te ontdekken. Een 2-daagse minivakantie met overnachting zijn een leuke eerste kennismaking met een stad of streek.

Met een eigen vakantiehuis bij de Noord-Italiaanse meren, ben je er binnen een dag, kun je ter plekke genieten én heb je de rest van il belpaese vlakbij.

Porto Letizia

We hebben zelf het geluk te mogen meegenieten van een familiehuis, maar toen mijn oog viel op de te koop staande vakantie-appartementen in Porlezza, moest ik even flink achter mijn oren krabben. Die zijn relatief gezien betaalbaar én liggen gunstig. Best wel een opportunità, buitenkansje dus.

Geld op de bank levert niets op; door het te investeren in een appartement rendeert het omdat het voor je wordt verhuurd. Je mag er zelf een kwart van het jaar verblijven. Klinkt interessant. En laat me wegdromen naar wat ik er zelf allemaal zou gaan doen.

Porlezza ligt in het noordoostelijke, Italiaanse deel van het Lago di Lugano. Ook het meest zuidwestelijke puntje van het meer is Italiaans. Het grootste deel van het meer ligt in Zwitserland. [lees verder na de foto]

Porto Letizia, Lago di Lugano

Wat te doen in en rondom Porlezza, Lago di Lugano

Wat zou ik doen met een vakantie-appartement op Porto Letizia als uitvalsbasis?

  1. Numero uno: starten met relaxen. Ik zou op mijn eigen terras of op de boulevard neerploffen en genieten van het uitzicht over het prachtige Lago di Lugano en de omliggende bergen. Domweg genieten van vakantie in Italië.
  2. Watersporten op het Lago di Lugano, dat lijkt me ook wel tof. Ik heb eerder eens gezeild en gesupt op het Lago di Caldonazzo. Op het water kijken naar de bergen rondom het meer is echt geweldig.
  3. Dan zou ik in de auto springen, of wellicht op de fiets om naar Menaggio aan het Lago di Como te gaan. Het is 12 ½ km; zo’n 25 minuten met de auto, iets meer dan het dubbele op de fiets.
  4. Het aangrenzende Zwitserland zou ik meermaals induiken om er te wandelen, te fietsen en te genieten van de magnifieke natuur. Ik ben alleen niet zo dol op de prijzen daar, dus zou ‘s avonds gewoon weer thuis eten. Als ik de foto’s bekijk van de hike naar de top van de Monte San Salvatore, staat die zeker op mijn lijstje. Wat een prachtig uitzicht heb je daar op het Lago di Lugano.
  5. Een bezoek aan een grotto, een kleine horecagelegenheid die je alleen in Ticino vindt, mag natuurlijk niet ontbreken.
  6. Het Museum van Chocolat Alprose, een uurtje verderop in Zwitserland, lonkt… Het is een uurtje rijden langs het meer.
  7. Wellicht stop ik dan op de heen- of terugweg bij Swissminiatur, een soort Zwitsers Madurodam. Het ligt in Melide, ook aan het Lago di Lugano, en is maar een half uurtje met de auto.
  8. Het tegen de berg en aan de oever van het Lago di Lugano geplakte plaatsje Morcote in het Zwitserse deel van het Lago di Lugano is ook een plaatje om te zien en komt op de ‘wat wil ik allemaal zien’-lijst. Zo zijn er wel meer fotogenieke dorpjes daar.
  9. Een dagje (window) shoppen in Milano of Sankt Moritz
  10. Winter in de bergen is tof en ik zou dan ook zeker een dagje gaan wintersporten in de buurt. Porlezza ligt op nog geen 10 uur rijden van mijn woonplaats Den Bosch. Het idee dat je vrijdag kunt wegrijden om het weekend daar in te buurt te skiën, klinkt ook verleidelijk.

Zo kan ik nog wel even door blijven mijmeren….  Maar goed. Mijn ItaliëTip dit keer:

Je eigen appartement in Noord-Italië is dichterbij dan je denkt…

Heb je spaargeld op de bank staan of een flinke overwaarde op je huis, en lijkt zo’n eigen uitvalsbasis je wel wat, kijk dan eens naar de mogelijkheden op het kleinschalige park Porto Letizia aan het Meer van Lugano. Er zijn appartementen vanaf € 74.500. Het levert je letterlijk en figuurlijk meer op dan het geld op de bank te laten staan. Én je hebt geen omkijken naar verhuur, terwijl je zelf kunt verblijven wanneer je wilt. Ondertussen wordt je appartement meer waard.

De verkoop van de appartementen van Porto Letizia wordt gedaan door het Zwitserse bedrijf First. Zij bemiddelen al jaren voor Zwitserland en nu dus ook 10 kilometer over de grens in Italië. Ze staan van vrijdag 2 t/m zondag 4 juni op het Italië-evenement in Haarzuilens. Standnummer 601. Daar kun je je uitgebreider informeren en zien wat er momenteel te koop is. Uiteraard kun je ook afreizen naar Porlezza zelf. Daar hebben ze op zaterdag 24 juni, 8 en 22 juli en 5 augustus een open dag op Porto Letizia.

Meer lezen?

Vakantie in je eigen vakantie-appartement aan het Lago di Lugano

Porto Letizia, Lago di Lugano

Permalink naar %s