Voor de documentaire ‘De wereld van de Chinezen’ bezoekt Ruben Terlou ook Italië. De uitzending is op zondag 14 februari, 20.20 uur bij VPRO op NPO 2. Terlou bezoekt in deze reisserie zeven landen waar Chinezen zijn neergestreken. Wat zoeken ze daar, wat is de impact op het land? Een aanrader, als je het mij vraagt. Terlous aanpak is persoonlijk en empathisch. Een genot om naar te kijken. Overigens is een week later Nederland aan de beurt.
Foto: © Ruben Terlou
Het is de vierde serie over Chinezen die Terlou maakt. Ik ben fan van zijn aanpak en van zijn foto’s, en zit bij elke serie voor de buis gekluisterd. Omdat carnaval niet doorgaat, zit ik komende zondag noodgedwongen “thuis, veur de buis mee bij m’n benen op de bank”. Liever had ik deze Oeteldonkse klassieker meegezongen in een deinende carnavalsmeute en de uitzending terugggekeken op NPO Start…
Intrigerende Chinezen
Voordat ik wist dat Terlou Italië aan zou doen, was mijn oog al gevallen op een bericht in de Italiaanse media. In 2020 was de meest voorkomende achternaam in Milano namelijk voor het eerst niet Italiaans, maar Chinees. Ik was al aan artikel hierover begonnen, maar Terlous serie inspireerde me om de alomtegenwoordig lijkende aanwezigheid van Chinezen in Italië verder uit te pluizen en te verwerken in een artikel over Chinezen in Italië. Interessant!
Chinezen in Prato
Terlou gaat naar Prato en praat zowel met Chinezen als Italianen. Zo ontmoet hij Piera en Riccardo; zij zagen de stad waar ze al zo lang wonen, snel veranderen. Je ziet in onderstaande trailer dat het ze raakt. De Chinezen proberen er nu hun imago op te poetsen door, in maanpakken, scholen te ontsmetten tijdens de coronacrisis. Terlou belicht het verhaal van twee kanten en dat levert interessante tv op. En nu dus helemaal omdat het in mijn, in ons geliefde Italië is.
Ruben Terlou over Italië
Terlou: “In Italië is een grote gemeenschap van Chinezen, vooral in de stad Prato: een reusachtig Chinatown waar ze de textielindustrie van de Italianen hebben overgenomen. Je vindt er ontzettend veel naaiateliers met een enorme productie. De Italianen die er nog wonen, voelen zich verdrukt.”
“Op de scholen zitten nog maar een paar Italiaanse kinderen. Veel Chinese ouders blijven er een paar jaar extra werken om hun kinderen Italiaans onderwijs mee te geven. Meestal gaan ze daarna weer terug, maar we hebben ook een dame gevolgd die tijdens de lokale verkiezingen als eerste Chinese politicus, of van Chinese afkomst moet ik eigenlijk zeggen, probeerde om een plek te veroveren. En we filmden Chinezen die scholen gingen ontsmetten, in gele pakken met een soort draagbaar zeepkanon.”
Achtergrond serie ‘De Wereld van de Chinezen’
China speelt wereldwijd een steeds grotere rol. Onder president Xi Jinping wordt fors geïnvesteerd in verbinding en samenwerking en bedrijvige Chinezen vestigen zich in groten getale in het buitenland. In ‘De wereld van de Chinezen’ zoekt Ruben Terlou hen op. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking? In de zesde aflevering reist Ruben naar Italië.
Aflevering 6: Italië
In de Toscaanse stad Prato bevindt zich de grootste Chinese gemeenschap van Europa; meer dan 50.000 Chinezen leven en werken hier. Zij hebben de afgelopen decennia de textielindustrie – de trots van Italië – overgenomen, en daar is de lokale bevolking niet gelukkig mee. Deze verlangt naar de goede tijden van vroeger en herkent haar stad niet meer nu het straatbeeld gedomineerd wordt door Chinezen en overal het geluid van de Chinese naaiateliers te horen is.
Door de rechtse lokale politici wordt de Chinezen oneerlijke concurrentie en gebrekkige integratie verweten en de lokale belastingdienst is druk met het vorderen van grote bedragen van belasting ontduikende Chinezen. Maar er zijn ook bruggenbouwers; Ruben volgt een Chinese vrouw die campagne voert en als eerste politicus van Chinese afkomst ooit in Italië in de gemeenteraad hoopt te komen.
‘De wereld van de Chinezen’: zondag 14 februari 2021, 20.20 uur, VPRO, NPO2
Uitzending gemist? Kijk op NPO Start
#wereldvandechinezen
Leestip